2016. április 3., vasárnap

MI VAN A NEM-FIDESZES ÖNKORMÁNYZATOKKAL?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.04.03.


Többeket elgondolkodtatott a hír, miszerint lemond a Felcsúttal szomszédos Óbarok-Nagyegyháza független polgármestere. Borbíró Mihály azért akar lemondani, mert szerinte politikafüggő a források elérhetősége, és vele, a független településvezetővel szemben nincs bizalma a kormányzatnak. Egyre többször hallom magam is egy független vezetésű város főépítészeként azt, hogy miattam bünteti Szigetvárt a kormányzat, de érdemes megnézni a tényeket a fejlesztési források elosztása vonatkozásában, de nem csak Óbarok és Szigetvár kapcsán.

Tavaly december végén készítettem egy mérleget 2007-2015 között felhasznált uniós fejlesztési források kapcsán, ahol sajnos azt kellett megállapítanom, hogy nem csökkentek a régiós különbségek, Budapest és Pest megye szívta fel az uniós pénzek harmadát, míg a leszakadt régiók csak alamizsnát kaptak. Nekem akkor még az uniós támogatások sorsát követni hivatott Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) adatait kellett végigmatatni, ami nagyon időigényes művelet volt, de azóta elkészült az Átlátszó nyílt forrású interaktív térképe és kereshető adatbázisa az EU-támogatásokról, így - hála Orsós Mihálynak, Krich Balázsnak és az atlatszo.hu munkatársainak - kicsit könnyebben tudtam utánanézni annak, hogy egyes településeken miként alakultak az uniós támogatások.

Nézzünk meg néhány hasonló nagyságrendű fideszes és nem fideszes települést abból a szempontból, hogy mennyi támogatást sikerült nekik 2007 és 2015 között éves átlagban lehívni és, hogy milyen tendenciát mutat a források alakulása...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.