2016. április 21., csütörtök

ORBÁN MEGIJEDT MERKELTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.20.


A német sajtó is provokációnak tartotta Orbán látogatását a beteg Helmut Kohl volt német kancellárnál. Közismert, hogy Kohl "fedezte fel" Angela Merkelt, de azt hitte, hogy a "kislány" örökre kislány marad, akit majd ő irányíthat. Nem így történt, mert Angela Merkel talán nála is nagyobb kaliberű politikus, vagy legalábbis a saját útját járja.

Merkel pályafutásának nagy kihívása a menekültügy, amelynek során a humaninisztikus szempontokat kell egyeztetni a veszélyekkel, terhekkel és Európa korlátaival. Ebben a küzdlemben nagyon sokat jelentett volna számára egy támogató Magyarország, amely ebből sokat profitálhatott is volna. Orbán azonban kezdettől ellenséges (és ha baj van, akkor meghunyászkodó) Merkellel és Németországgal szemben, mert az illiberális orbáni állam minden, csak nem európai. S ezt a németek keményen bírálják.

A menekültügy a legjobbkor jött Orbánnak, hogy rendszere idegengyűlölő alapjait megerősítse. Kerítése, rasszizmusa és embertelensége Merkel ellenfeleit és az Unió szélsőjobboldali pártjait erősíti. Ezért a német sajtó joggal ítélte meg úgy, hogy Orbán látogatása Kohlnál Merke ellen irányul és szimbolikus jelentőségű, mindkét fél részéről. Egyben bátorítás és uszítás Merkel ellenfeleinek és az európai szélsőjobbnak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.