2016. április 20., szerda

PANAMA

CSÁKY PÁL BLOGJA
Szerző: Csáky Pál
2016.04.19.



Tele van a sajtó az új hírrel: számos politikus, sportoló, ismert sztár a világon – vagy hozzájuk közel álló barátok, rokonok – külföldi adóparadicsomokban mosták a pénzt, s kerülték el a belföldi adózást.
Az átlagpolgár pedig azt mondja: ugye, megmondtam, ezek mind ilyenek. Mind egyformák. Tőlünk elvárják a szabályok betartását, s íme, ők maguk pedig játszva megszegik azokat. Az igazságtalan világ termékei: a pénzimádó celebek, s velük együtt a pénzimádó politikusok.
Első látásra tényleg így van: vérlázító, amire egyesek képesek. Ez az az emberfaj, amelynek semmi nem elég. Hajtja őket az ősi vadászösztön, a sok nem elég nekik, több kell és még annál is több.
Aki vétkezett, azt könyörtelenül le kell csukni. Aki törvényt sértett, annak számára nincs pardon.
Ami viszont veszélyes, az az általánosítás. Annak feltételezése, hogy aki a közéletben szerepet vállalt, azok közül mindenki csakis a pénzért és a személyes haszonért teszi.
A közéletre, a politikai stabilitásra veszélyes ez a mindenkit egy kalap alá venni szándékozó igyekezet. Mert mit csináljon az, aki tényleg tiszta, és soha az életben meg nem fordult a fejében, hogy akár egy eurót is tisztátalan módon használjon fel saját céljaira? Mit csináljon az, aki a politikát tényleg szolgálatnak, a közügyek tisztességes intézése terének tekinti?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.