2016. április 27., szerda

TTIP: KÖZÖS PIAC, KÖZÖS PROBLÉMÁK

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Daniel Corsano
2016.04.27.


Több tízezer ember tüntetett Berlinben április 23-án Barack Obama látogatása kapcsán, a TTIP, azaz a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Szerződés ellen. A Magyarországon egyelőre nem sok visszhangot kapott megállapodás az EU és az USA között a világ legnagyobb szabadkereskedelmi zónáját hozná létre. A komoly gazdasági fellendüléssel kecsegtető terv azonban több olyan, a névleges céltól független kitételt rejt, amelyek felülbírálják az EU-tagállamok törvényeit.
Az USA és Európa együtt a globális GDP 60%-át teszik ki, és a második világháború óta olyan szoros kulturális, gazdasági és politikai egységet alkotnak, hogy a közös piac kialakításának előnyeit nehéz vitatni. Mindkét térség GDP-jében legalább 0.5%-os azonnali növekedés várható, ami az európai polgároknak átlagban évi 545 euró tiszta profitot jelent.
Persze nehéz előre megjósolni a világtörténelem legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodásának következményeit, és biztosan senki nem fog borítékot kapni Barack Obamától és Jean-Claude Junckertől a fenti összeggel, de a TTIP hatása könnyen tapasztalható lesz. Rengeteg új termékkel találkozhatunk majd a boltokban és a már kapható amerikai importok árát az egekbe emelő vámok is eltűnnek. Érdemes lesz figyelni az Apple termékek árait is. De a vámok eltűnésével hirtelen nagyon sikeres lesz számos európai termék is, melyeket eddig a vám szorított ki az amerikai piacról.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.