2016. április 20., szerda

TÚLÉLŐSHOW A BORSODI VADONBAN

NORVÉGMINTA BLOG
Szerző: Norvégminta
2016.04.20.


Miközben a televíziós műsorok számos olyan egzotikus helyszínen folyó játékkal kápráztatják el a nézőket, amelyek köszönő viszonyban sincsenek az élet valós kihívásaival, a Szociopoly színházi társasjátékban a mélyszegénységben élők helyzetével, kihívásaival, döntési helyzeteivel szembesülhetünk. Ahhoz ugyanis nem szükséges délamerikai őserdőkig mennünk, hogy olyan kegyetlen élethelyzetekben próbálhassuk ki magunkat – legalábbis egy játék erejéig – amelyekről többnyire lövésünk sincsen.

A mélyszegénységben élők ügyeiben sokszor ugyanúgy szakértőnek érezzük magunkat, mint a gyereknevelés dolgában – így a kismamákhoz hasonlóan a szegények számára is szinte mindenkinek vannak tuti tippjei: A legfontosabb, hogy fizesd be a számláidat! Egy nagy bevásárlással hónap elején sokat lehet spórolni! A gyerekek oktatása, ruháztatása a legfontosabb! Már csak az a kérdés, hogy a számos remek ötlet közül mit fogadjanak meg az érintettek, amikor minderre nincs elég pénzük. A GYERE és a Mentőcsónak színházi társasjátékában nézőként mi magunk élhetünk végig egy hónapot, hozhatunk döntéseket, és kipróbálhatjuk, hogy mi lehet az a stratégia, amelyet követve a szegényeknek illene tisztességesen megélniük.
 
A táblajáték alapján készült színházi interaktív játék egy észak-magyarországi kistelepülésre röpít el minket. Itt nincsen munkalehetőség – csupán közmunka, illetve alkalmi. Közmunkásnak lenni persze kiváltság – amiről a polgármester dönt, akárcsak bizonyos segélyekről. Ezért ugyanúgy fontos vele jóban lenni, mint a helyi egyetlen kisboltossal, vagy az uzsorással, aki bármikor szívesen kölcsönad 100%-os kamatra. A nézők négy család tagjaiként vesznek részt a játékban, és lépten-nyomon szorult helyzetekbe kerülnek, és választhatnak rossz, és még rosszabb közül. Ha nagy ritkán alkalmi munkához jutnak, leadózzák-e keresetük felét, vagy inkább kockáztatják a lebukást, vagy azt, hogy a főnök mégsem fizeti ki őket? Feketén akár heti kemény 20 ezer Ft-ot is meg tudnak keresni napi 10-12 órás munkával. Vesznek-e kevéske pénzükből tápszert a kisbabájuknak – vagy felvállalják a kockázatot, hogy a baba nem megfelelő ellátása miatt elveszik tőlük a gyereküket? Néha persze lehetőségek is felcsillannak – pl.: találnak valamit az utcán, amit el tudnak adni – de a legtöbbször csak váratlan kiadásokkal szembesülnek. A játékosok előbb-utóbb belátják, hogy hosszú távra nem tudnak tervezni, hogy hó elején nem lehetséges mindent befizetni, hogy a jogszerű megoldások mentén végképp felkopna az álluk, és hogy kilátástalan helyzetükben még a szerencsejátékozás is logikus döntésnek tűnhet...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.