2016. április 20., szerda

ÚJ-ZÉLAND SEM MENTES AZ OFFSHORE-BOTRÁNYTÓL?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Mészáros Kata
2016.04.20.

A nemrégiben kiszivárgott Panama-papírok ügyében John Key új-zélandi miniszterelnök úgy gondolja, országának nincs oka félnie attól, hogy annak hírneve bármilyen csorbát szenvedhetne. Azonban nem mindenki kezeli ilyen nyugodtan a helyzetet, sőt, többen megkérdőjelezték a kérdéskört szabályozó törvények hatékonyságát és tisztaságát, és egyenesen az offshore mennyországok egyikének nevezték Új-Zélandot.
A panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda április elején kiszivárogtatott dokumentumai körül kirobbant offshore-botrány világszenzációt kavart, hiszen ekkora adatállomány nem került eddig napvilágra. A 11,5 millió papír mutatja, hogy egy globális iparágról van szó, amelyet a politikusoktól a bűnözőkön át hírességek és milliárdosok is használnak. Nem valószínű, hogy az affér előidézi az adóparadicsomok a felszámolását, de az idő előrehaladtával folyamatosan újabb és újabb részletek kerülnek napvilágra: 60 ezer feljegyzésről úgy tartják, hogy kapcsolódnak Új-Zélandhoz.
Az átláthatóságért és a korrupció megfékezéséért felelős új-zélandi Transparency International (TINZ) elnöke, Suzanne Snively szerint az országban „nincs átlátható mechanizmus” arra, hogy jelentsék a gyanús tevékenységeket. Nincs meg a bizalom a bűnüldöző és adóhatóságok felé, és azt sem lehet tudni, mennyi pénz van a birtokukban vagy ki profitál a használatukból. „Azonnali és jelentős lépéseket kell tenni a kormánynak, hogy demonstrálja a világ vezetőinek, hogy szűkebbre kell szabni a feketén szerzett alapokat és jövedelmeket”  ̶  mondta Snively.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.