2016. április 17., vasárnap

ZSELATINPUDING ÉS TARVÁGÁS

HUPPA.HU 
Szerző: Szele Tamás 
2016.04.16.

Kérem szépen, van itt valami a levegőben. Persze tudom, főleg kipufogógáz és szmog, de azon kívül is – mellesleg abból nemsokára jóval több lesz, nagy dolog a világvárosi légkör, és mindent megteszünk, hogy egyre világvárosibb legyen. De a levegőben valami más is van, valami megfoghatatlan izé, mindenhonnét favágók fejszéjének csattogását hallom: akármibe lefogadom, hogy Szauron keze van a dologban.
Mert hát a fákat ő utálja a legjobban a világon. Az Orczy-kertben épp most akarnak kivágni egy kisebb erdőt, a Római-parton meg egy nagyobbat – dübörögnek a láncfűrészek, csattognak a balták fáradhatatlanul, és igazából senki sem érti, hogy a kormányzat az IMF és Brüsszel után miért tekinti legnagyobb ellenségének a pont a fákat?
Mondjuk azért, mert azokat – az előző kettővel ellentétben – le is tudja győzni?
A fa nem védekezik, nem politizál még csak nem is tiltakozik, mikor kivágják, maximum annyit tehet, hogy rádől a favágóra, de még azt sem ő dönti el, merre fog dőlni, hanem a gravitáció és a favágó ügyessége, szóval viszonylag ritka a baleset. Tulajdonképpen a fa nem művel semmit, nem árt senkinek, csak használ, tisztítja, frissíti a levegőt és egyik-másik terem időnként ezt-azt. No, amelyik terem valami erjeszthetőt, azt nem is bántják, a szilvafáknak nincs mitől tartaniuk, elvégre Tállai államtitkár is megmondta, miszerint „A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni.” Tegyük hozzá, a múltja is arról szólt és jelentős részben a jelene is, de az eddig nem volt szokásban minálunk, hogy a bepálinkázott magyar baltát ragadjon és elkezdjen duhaj módon fát nyűni.
De itt nem is pár részeg ortályozásáról van szó.
Ez, kérem, kitervelt, összehangolt hadjárat, évek óta zajlik, most csapott át offenzívába. Ennek adminisztrációja van, engedélyeztetési menete, itt minden gally le van papírozva. Lássuk csak, mit tud erről a HVG.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.