2016. május 30., hétfő

ÉS MI A HELYZET A VILÁGBAN:?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.05.29.


Alapítványunk többféle nemzetközi hálózatnak is tagja, ami több dolog miatt is fontos. Egyrészt, mert a munkánkat nemzetközi kontextusban is segít elhelyezni, másrészt, mert más országok civil szervezeteinek tapasztalatait megismerni, összevetni a mienkkel, nagyon tanulságos. Adhat megerősítést, és új nézőpontokat, ötleteket, inspirációkat is.

A nemzetközi kapcsolattartás egyik formája, mikor különféle helyszíneken, konferenciákon, workshopokon együtt gondolkodhatunk. Egy ilyenen voltunk a héten, Sofiaban, az ATD (Negyedik Világ Mozgalom) meghívására. Ez a fontos szervezet, mely már a világ negyven országában működik, céljául a mélyszegénység felszámolását jelölte meg. (Az ő kezdeményezésükre október 17-e a szegénység világnapja.) Mi két éve kerültünk egyébként kapcsolatba velük, azóta pedig már többször jártak nálunk, és jelent már meg cikkünk az online és a nyomtatott hírlevelükben is.

A workshop a „láthatatlan emberek” témája köré csoportosult, azokra a leszakadókra gondolva, akik “még mindig hiányoznak”, akiket a rendszerek nem látnak, nem tudnak róluk, akik magukra maradnak a problémáikkal. Európa hajléktalansággal, szegregátumokban élő családjaival, utcagyerekeivel foglalkozó szervezetei voltak jelen, és az ATD nemzetközi központjából is néhányan.

A többi hasonló találkozótól egy különleges dologban eltért ez: azok is jelen voltak, akikért a szervezetek dolgoznak. Nemcsak a szociális munkások, hanem a célcsoportból is valaki, többnyire a munkába bevont kulcsember. Ez nekem nagyon bejött, mert alapelvnek tartom, hogy ne beszéljünk róluk nélkülük, hiszen az ő véleményük, látószögük meghatározó a problémák megoldása szempontjából...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.