2016. május 10., kedd

FIZESS A VÉLEMÉNYEDÉRT, VAGY INKÁBB TARTSD MEG MAGADNAK

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.05.10.


Az újságírók és a kommentelők viszonya az online lapok létezése óta mindig is dinamikus volt. A néhány konstruktív és hozzáértő komment mellett nagyon sok a trollkodás és a teljesen irreleváns megjegyzés. Az elmúlt hetekben több külföldi hírportál döntött úgy, hogy fizetőssé teszi a kommentelést – a gesztus nem teljesen új, 2014 novemberében több híroldal teljesen eltörölte a hozzászólás lehetőségét.
 
Pénzt vagy kommentet
 
A kommentelőkkel mindig csak a baj van – ezen az elven törölte el teljes kommentszekcióját többek között a Bloomberg, a Reuters és a The Week is másfél évvel ezelőtt. Az eset akkor nagy port kavart, a hozzászólókat a közösségi médiás felületekre terelték és a fórumok is megteltek, hiszen az emberek véleménynyilvánítási igénye ezzel ugye nem csökkent – mely egyébként különösen magas az online térben, ahol gyakran anonim módon tehetik ezt meg.
 
A teljes kiirtás helyett a SolidOpinion.com nevű startupvállalat Michael Robertson vezetésével innovatívabb ötlettel állt elő: tegyék fizetőssé a kommentelést. Az elképzelés: trollkodásból bevételt – ez pedig a hírportálok számára is is vonzóbbá teszi a hozzászólások megtartását. A Tribune Publishing – egyelőre ugyan csak kisebb oldalaival – de máris átállt a rendszerre. Az oldal látogatói pontokat vásárolhatnak, valamint nyerhetnek is hozzászólással és az oldal rendszeres látogatásával, melyeket aztán újabb kommentelésekre tudnak felhasználni. A SolidOpinion szoftvere pedig moderálja is a hozzászólásokat, és a használati díj előzetes megfizetése helyett a tranzakciókból vonják le részüket. A híroldalak pedig örülnek, hogy nem kell többet külön moderátort fizetniük. Léteznek kiemelt kommenthelyek is, amiben Robertson a hirdetői szponzoráció lehetőségét látja. Egyébként a fizetőssé tétel sem teljesen új gondolat: a New York-i Tablet online magazin oldalán az olvasók napi, havi, vagy éves díjat fizetnek véleményük megosztásának lehetőségéért...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.