2016. május 21., szombat

ÍGY ÉPÜLT A MÜPA TÍZÉVES ORGONÁJA

MÜPA BLOG
Szerző: mupa
2016.05.20.


Publikálatlan és ritkán látott képek Európa egyik legnagyobb hangszerének építéséről, a Müpa fotóarchívumából. Ha mindig is tudni akartad, miért csak kesztyűben szabad megfogni az orgonasípot, hogyan kell őket hangolni, ha kíváncsi vagy, mennyibe került a hangszer, és miért kellett egy év az átadásához, akkor mindenképp nézd meg fotóválogatásunkat, mielőtt elindulsz a Müpa május 21. és 22. közötti, nagyszabású Orgona10 fesztiváljára...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. 10 éve avatták fel a Müpa mára világhírűvé vált orgonáját, amelyet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft, valamint a német Mühleisen Werkstätte für Orgelbau GmbH épített.

    A 10. születésnapon kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal várjuk a közönséget, köztük azt a több ezer érdeklődőt, akik az elmúlt években már oly sokszor meggyőződtek a hangszer és az orgonaművészet sokszínűségéről.

    Az eseménysorozatot a 2009 óta népszerű Orgona-sztorik újabb epizódja nyitja május 21-én este. Utána, éjjel 11-től a Frank Zappa-projekt várja azokat, akik számára a komolyzenén kívül is létezik élet az orgonán.

    A május 22-i, vasárnapi hangverseny-program délután 3-kor, egyórás koncertekkel kezdődik: Bachot, Bachot és még több Bachot játszik Elekes Zsuzsanna és Pétery Dóra. Fél 5-kor Gárdonyi Zoltánra emlékezik fia, Gárdonyi Zsolt és unokája, Gárdonyi Dániel a Cantabile Regensburg közreműködésével. 6-kor a magyar zenéé a hangszer: Szathmáry Zsigmond és Szabó Balázs Lisztet, Kodályt, Bartókot játszik – népszerű műveket, saját átiratban. Este 8-kor ünnepi finálé koronázza meg a napot: a párizsi Notre-Dame két világhírű orgonistája, Olivier Latry és Philippe Lefevbre játszik.

    Nem lenne teljes az ünnep, ha a rendezők megfeledkeznének a gyerekekről. Vasárnap délelőtt 10-kor gyerekeknek szervez OrgonaExpedíciót Fassang László Liszt-díjas művész, a Müpa orgonaprogramjainak szerkesztője, akinek szakértő közreműködésével épült meg annak idején a nagyszerű hangszer. 11-kor Mészöly Ágnes erre az alkalomra írt mesejátéka, A királynő álma várja a gyerekeket a Fesztivál Színházban. A vasárnapi Cifra Palota is az orgonáról szól majd és délután is számos ingyenes kísérőprogram színesíti az ünnepi programot.

    A születésnap alkalmából a Szamos Marcipán ünnepi desszertet készített négyféle ízben, amely már kapható a P’Art Kávézóban és az előadások idején a Müpa épületében található vendéglátó helyszíneken.

    A május 22-i koncertekre nemcsak jegyek, de kétféle összeállításban bérletek is válthatók.

    Orgona10 DélUtán: mindhárom vasárnap délutáni koncertre bérlet 4500 Ft helyett 3000 Ft-ért váltható.

    Orgona10 DélUtán Plusz: az összes vasárnapi hangversenyre (a három délutánira és az estire) 7500 Ft helyett 4500 Ft-ért vásárolható bérlet.

    A bérletet vásárlók ajándékba kapják az orgona legkisebb sípját, amely a jegypénztárban vehető át akkor is, ha online vesznek bérletet (az átvétel ilyenkor a bérlet bemutatásával lehetséges).

    Orgona10 programok a MÜPÁ-ban

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.