2016. május 21., szombat

KULTÚRÁNK HOMOGENITÁSÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.21.


Ritka élményben volt részem az imént. Elolvastam egy szöveget a 444-en, és nem értettem. Pedig úgy tudom, egész jó vagyok szövegértésből. Aztán elolvastam az utána következő szöveget, amit a 444 újságírója tett oda, azzal semmi bajom nem volt, azt értettem, de akkor ismét elolvastam a 444 újságírójának a reakcióját kiváltó szöveget, és végképp elkeseredtem. Amit a 444 újságírója ír, az jó, nekem az tetszik, minden szavával egyetértek, de a kiindulási alap (ne kerülgessük, ezt is a csúti hízott jobbszélső mondta a rádióban) még így sem volt érthető. Megmutatom, miről van szó.

"Mindenki menjen el egy nyugat-európai városba és sétáljon végig a főutcán, és ha vannak emlékei korábbról, akkor most rá fog jönni, hogy megváltozott a kép. A gyerekeink felé el kell számolni, ha nem teszünk semmit, akkor meg fog változni Budapest képe is […] meg kell őriznünk a kultúránk homogenitását.”

Szóval. Elmegyek egy nyugat-európai városba, ezt értem. De melyikbe? Mert ha egy olyanba megyek el, amelyiknek van főutcája, akkor ott a legnagyobb valószínűséggel azt fogom tapasztalni, hogy semmi nem változott, mert ezek a nyugat-európaiak olyan nevelést kaptak, hogy az értékeiket meg kell őrizni, lévén pedig főutca a városban, az sokszázéves kisvárost feltételez. Azaz nem fogok rájönni, hogy megváltozott a kép, mert ezek a nyugat-európaiak féltő gonddal őrzik a városmagok épületeit, útburkolatait, még a csatornatetőket is eredeti állapotukban igyekeznek megtartani, ha megrozsdásodnak esetleg, ugyanolyat készítenek, amilyen az eredeti volt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.