2016. május 4., szerda

MÁR A HIMNUSZT IS CSAK EGYFÉLEKÉPPEN SZABAD ÉNEKELNI

HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.05.04.


Szavazni fogunk a betelepítési kvótákról, a kormány a jövedéki adókat emeli, a tej áfáját csökkenti, egy újabb generáció esett túl a matekérettségin, megvan az új jelmondat – hírek egy záporos napról.

Botrány a Himnusz miatt
Bár még vasárnap ünnepelték a Vígszínház 120. születésnapját, ma lett belőle botrány, illetve sokkal inkább műbalhé. A gálára, egyedüli független társulatként, meghívást kapott a TÁP színház is, annál is inkább, mivel a színtársulat több tagja is a Vígszínházban is játszik. A TÁP Színház pedig szokásához híven előadta a Himnuszt is, csakhogy szokásaikhoz szintén híven nem az ismert zenei kísérettel, hanem egy modernizált, elektronikus, a híradások szerint „break-szerű” zenei átköltéssel.
Ki tudja miért, már ezen is felháborodtak néhányan, legalábbis a 444 cikke szerint erre utal, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál (vezetője a jobbikos Dúró Dóra). Az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt a színpadon, hiszen nagy nyilvánosság előtt történt meg a nemzeti jelkép megsértése, amit a Büntető Törvénykönyv szankcionál. A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) be is kérette a jelenetről készült felvételeket, hogy azokat „további érdemi megfigyeléseknek” vesse alá.
A történtekről a portál megkérdezte a TÁP Színház alapítóját, Vajdai Vilmost, aki elmondta, hogy a színtársulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik: Vajdai értelmezése szerint így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.