2016. május 8., vasárnap

"NEKEM NEM 20 HÓNAPOMBA TELLETT" - TAKÁTS ZSUZSANNA KIHARCOLTA A MEG NEM BOCSÁJTÁS JOGÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Ámon Kata
2016.05.08.


Bár az a hír terjedt el Takáts Zsuzsannáról, hogy meghalt, valójában végigkövette a Kiss-ügy médiavisszhangját. A családja miatt eleinte nem akart nyilatkozni a sajtónak, és azért sem, mert nem akarta feltépni a régi sebeket. „Nekem nem 20 hónapomba tellett mint a Kiss úrnak, hanem évekbe, hogy ezen túl tudjak lépni” – mondta az interjúban.
 
Takáts Zsuzsanna visszaemlékezése a vele szemben elkövetett csoportos nemi erőszakra felkavaró lehet, ha az elmúlt hetekben napvilágot látott erőszak történetei megviseltek, ne olvass tovább!
 
Mivel azonban az ügy kapcsán rengeteg rágalom érte feltételezett viselkedése miatt, úgy gondolta, meg kell szólalnia. Úgy fogalmazott: bántja, hogy értelmiségi emberek, újságírók, szerkesztők különböző fórumokon, például az ATV-vitában úgy beszéltek az ügyről, hogy közben el sem gondolkodtak azon, mi történhetett vele, mint áldozattal.
 
Annak, hogy Takáts Zsuzsanna ki mert állni a nyilvánosság elé, hatalmas jelentősége van. Egyrészt erőt ad más áldozatoknak is, másrészt viszont érdemes azt is megjegyezni: az ügyről szóló beszélgetéseket olyan férfi újságírók, riporterek dominálták, mint Aczél Endre vagy Friderikusz Sándor, akik sokszor minősíthetetlen stílusban próbálták elbagatellizálni az erőszakot, az akkor 18 éves áldozatról pedig olyasmiket hangsúlyoztak, hogy például „szeretett kefélni”. „A világ nem változik semmit” – mondta ezzel kapcsolatban Takáts, aki szerint „negatív, ostoba, felületes” képet festettek róla a sajtóban, pedig ezek az emberek nem ismerhették őt, nem járt rendszeresen az uszodába, soha korábban nem találkozott velük. A nemi erőszak kapcsán sokakban zsigeri reakció, hogy az áldozat bűnösségét firtatják, még akkor is, ha bírósági ítélet mondja ki, hogy a nemi erőszak megtörtént. Ezzel a módszerrel legitimálnak olyan súlyos bűncselekményeket, mint a csoportos nemi erőszak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.