2016. május 16., hétfő

SZÜLETTEM 1944 TELÉN, AUSCHWITZBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Serfőző Dalma
2016.05.16.


„Oka volt annak, hogy a világra jöjjek, és túléljem” – nyilatkozta Angela Orosz, a Montrealban élő 71 éves holokauszttúlélő, aki az auschwitzi munkatáborban látta meg a napvilágot, öt héttel annak felszabadítása előtt. Bár sokáig visszakozott, idén februárban mégis tanúvallomást tett Reinhold Hannin 94 éves volt SS-tiszt perének során. „Annak a hatmillió zsidó származású embernek a nevében” állt a bíróság elé tanúvallomást tenni, akik „ma már nem lehetnek itt, mert meggyilkolták őket”.

A legfiatalabb túlélő
 
Angela Orosz élete ott kezdődött el, ahol több ezer ember élete véget ért: édesanyját, Vera Beint három hónapos terhesen deportálták az auschwitzi munkatárborba, ahol négy hónappal később életet adott lányának. Édesapját már a deportálás idején elválasztották anyjától, akit 32 évesen nem sokkal később gázkamrába küldtek. A terhesség alatt Verát különböző fájdalmas kísérletek alá vetették, melyeket Mengele, a tábor hírhedt orvosa hajtott végre rajta és több más állapotos nőn is. Az orvos olyan nyagokat tartalmazó injekciókat fecskendezett be a nők testébe, melyek a szülés idő előtti elindulását eredményezték.
 
Egy szintén a táborban lévő magyar orvos – Perl Gizella, aki Mengele mellett dolgozott – felajánlotta Verának, hogy abortuszt hajt végre a nőn. „Amikor megszülöd a gyereket, nem tudhatjuk, hogyan fog reagálni Mengele. Ha jó hangulatban van, csak a gyermek fog meghalni. De ha nem így van, mind a ketten a gázkamrába mentek. Olyan fiatal vagy, még van esélyed egy normális életre” – mondta neki. Vera megígérte, hogy másnapra átgondolja a doktornő ajánlatát. Aznap éjjel azonban azt álmodta, hogy az édesanyja könyörög neki, hogy bízzon istenben, és ne vetesse el a gyereket. Másnap elmondta az orvosnak, hogy meg fogja szülni a kislányt.
 
Vera terhességéről azonban szerencsére Mengele és a többi orvos is elfelejtkezett, köszönhetően annak, hogy a nő olyannyira vékony volt, hogy nem látszódott állapotossága. „Ha ez nem így történik, már azelőtt kivégeztek volna mindkettőnket, mielőtt a világra jövök” – fogalmazott...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.