2016. május 15., vasárnap

TUDÓSÍTÁS A RENDKÍVÜLI ORSZÁGOS DIÁKFÓRUMRÓL - DE HOL LEHET PALKOVICS?

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: Gera Márton
2016.05.14.


Csupa lelkes, a közoktatásért aggódó diák szólalt fel a mai Rendkívüli Országos Diákfórumon. Már csak az a kérdés, meg akarja-e a kormány hallani a hangjukat. Helyszíni tudósítás.

„Gyerekek, kezdjük már el, nem ezért keltem fel hajnali négykor” – mondja egy lány nevetve a Teleki Blanka Gimnázium dísztermében, amikor negyed tízkor még mindig nem kezdődik el a kilencre meghirdetett Rendkívüli Országos Diákfórum. Miközben a szervezők a hangosítással bajlódnak, majdnem minden résztvevő elfoglalja valamivel magát. Készülnek a szelfik, van, aki arról értekezik a barátjával, mennyire jó lenne, ha átállnánk más oktatási modellre, és a tanulók választanák ki, miből mennyit szeretnének tanulni. Közben lassan megtelik a terem, már alig van hely, mintegy száz diák várja, hogy elmondhassa, mi a problémája az oktatással, és miként lehetne orvosolni a gondokat.

Mindannyian a Független Diákparlament rendezvényére jöttek, amit stílszerűen a Teleki Blanka Gimnáziumba szerveztek, mert ez az iskola lett az elmúlt hónapok oktatási tiltakozásainak egyik szimbóluma. Mellesleg omlik a vakolat, ezért Pukli István igazgató már előre megüzente: „Csak a lehulló tégláktól óvakodjatok, gyerekek!” Nos, a vakolat nem omlott senkinek a fejére, azonban sokan valamiféle retorziótól tartottak, ezért név nélkül is alig akartak nyilatkozni nekünk. „Ez megjelenik valahol?” – kérdezi egy gimnazista lány, amikor megkérjük, beszéljen egy kicsit arról, miért jött el. Megnyugtatjuk: ha akarja, nem jelenik meg a neve. „Ha meg sem próbálunk változtatni a helyzeten, akkor nem fog történni semmi. Legalább egy minimális esélyt szeretnék adni annak, hogy valami legyen” – mondja. Úgy látja, az elmúlt hónapok eseményei ellenére sincs változás, de szerinte nem szabad feladni. Még soha nem volt sem diákfórumon, sem a Diákparlament rendezvényén, és az osztályából sem jött senki, valószínűleg azért, mert „ez nagyon hosszú rendezvény, senki nem tud estig maradni”. Valóban: a fórum egész napos, és míg délelőtt a problémákat, majd a szükséges változtatásokat vitatták meg, a délutánt leginkább a konkrét cselekvési terveknek szentelték...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.