2016. június 2., csütörtök

A BRUTÁLIS MISKOLCI RENDŐR...

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.02.


... ittasan bántalmazta barátnőjét. Közhely a drogok elleni fellépés kapcsán, hogy a legális drogok legalább annyi problémát okoznak, mint az illegálisak. A bort, a sört vagy akár az Unicumot, pálinkát betiltani pedig illegális lenne. Az orosz börtönökben irreálisan sűrű fekete teát is tudnak drogként használni, de valószínűleg sok más anyag alkalmas erre a szerepre. A legális drogok okozta probléma jelentős. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek drog politika elleni harca ugyanazért volt kudarcra ítélve amiért a szesztilalom is. Mert elsősorban a kereskedelmet üldözte és nem a visszaélésszerű használatot. 
 
Ezzel pedig alapvetően 4 baj is van: 
  • A korlátozást kijátszó drogok. Nem csak a designer drogokra gondolok, vagy éppen egyes "még be nem tiltott gyógynövényekre" de az orosz börtönökben előkerülő kellően erős Чифи́рь esete is eszembe jut. Erről Irina Ratushinskaya is ír egy a politikai fogolyként eltöltött éveit bemutató könyvében.
  • Megnehezíti az ártalomcsökkentést.
  • Bevételhez juttatja a szervezett bűnözést.
  • A fogyasztót szinte "áldozatnak" tekintve, a "megmentésére" koncentrálva pont ott nem tesz sokat a tiltás ahol a legnagyobb probléma jelenik meg. 
Az alkoholt sem azért kellett betiltani az USAban, hogy a vacsorához ne ihass meg egy pohár bort, hogy a pörköltbe se tehesd, hogy ne legyen sörtészta. Hanem a visszaélésszerű használat miatt. Ha a visszaélésszerű használat kerül a törvény célkeresztjébe a kereskedelem helyett, akkor az alkohol felvétele a listára sem jelenti a sörtészta, a vacsorához elfogyasztott pohár bor ellehetetlenülését. Viszont a párkapcsolati erőszakban jelentős szerepet kapó ittasság már problémát jelentene...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.