2016. június 17., péntek

A KÉPVISELŐNŐ HALÁLA MEGVÁLTOZTATHATJA A BREXIT-SZAVAZÁST

EKÖZBEN LONDONBAN BLOG
Szerző: WESTMINSTER
2016.6.17.


42. születésnapja előtt egy héttel megtámadták és megölték a Munkáspárt egyik nyugat-yorkshire-i választókerületének képviselőnőjét, a képen látható Jo Coxot, aki a kilépés ellen, az EU-tagság mellett kampányolt az utóbbi időben. Bár a gyilkosságot a demokrácia és tolerancia elleni támadásnak tartják, hatással lehet a június 23-i népszavazásra is.
Európa és a pénzügyi világ hetek óta már-már tényként kezeli, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ezt alátámasztják a felmérések is, amik rendre 6-7%-os Brexit-fölényt jeleznek a maradókkal szemben. A Financial Times szerint is szignifikáns 5%-os különbség van a két tábor között az exit-pollok alapján, ami nem volt korábban, miközben folyamatosan csökken a bizonytalanok aránya. Ám most olyan fordulat történt, amire senki nem számított és ez átrajzolhatja a közelgő népszavazás végeredményét is.
 
Június 16-án Birstallban, a helyi könyvtárban a választókerület munkáspárti képviselőnője, Jo Cox fogadóórát tartott, ahol megjelent egy helyi férfi és házi készítésű pisztolyával többször rálőtt a kétgyerekes nőre, majd késsel megszúrta. A politikusnő életét vesztette nem sokkal később a leedsi kórházban. A támadó elmenekült, de elfogták és azóta kihallgatják. Mint kiderült, az elfogott férfi, egy 52 éves helyi lakos - aki mentális zavarokkal is küzdött - magányosan élt, mióta meghalt az anyja és kertészkedéssel foglalkozott.
 
Szemtanúk szerint a gyilkosság idején "Britain first", vagyis "Britannia mindenekelőtt" kiáltással támadt a védtelen nőre. Ez a neve annak a szélsőjobboldali, brit nemzetiszocialista csoportnak, amely 2011-ben alakult és élesen ellenzi a bevándorlást, az ország eliszlamizálódását és ellenállásra buzdít. A férfi lakásán lefoglaltak olyan anyagokat és könyveket, amik nacionalista, antiszemita csoportok, mint az amerikai Nemzeti Szövetség kiadványai voltak, továbbá fegyverkészítési útmutatókat is találtak. ..
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.