2016. június 26., vasárnap

ALAPJOGOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.06.26.


Ezen a héten egy nemzetközi konferencián voltam, ami az alapjogok érvényesülésének nehézségeit tárgyalta, különös tekintettel a menekültekre, és azokra, akik a társadalomból való kirekesztés kockázatának leginkább kitettek.

Az előadások, workshopok, viták számtalan kérdést indítottak meg bennem is, és innen nézve, ahol dolgozom, azt hiszem, jó okom van a szkepticizmusra ezzel az egésszel kapcsolatban. Mert még csak megjósolni sem tudom, mikor tudna változni a helyzet. Megoldási lehetőséget nem látok, ellenben azt, hogy a problémával érintett populáció aránya a népességben nő, azt viszont bizton állíthatom.

Szerintem a népesség egészéhez viszonyítva nagy százalékban vannak azok, akiknek nincs fogalma arról, mik azok az alapjogok, melyek minden embert megilletnek, észre sem veszik, ha jogsérelem éri őket. Ha pedig valami minimális beemelődik abból, hogy vannak jogaik, akkor a vélt sérelmeket is ebbe csatornázzák be, törölve minden személyes felelősséget, támadást indítva ott is, ahol annak nincs helye. Mert a joghoz való hozzáférés tudás híján, emocionális alapon kezd működni, a személy által megítélt igazságtalanság érzése mozgatja, becsatornázódik a tanult tehetetlenség bonyolult rendszerébe, no meg azok is gyakran rácsatlakoznak, akik mindezt manipulálásra használják fel.

Így lesz sok esetben a szabálytartás tudásának hiányából etnikai típusú jogsértés kovácsolva. Mert pl. ha egy munkahelyen elbocsátanak valakit, mert sokadszorra is felrúgja a szabályokat, az nem azért van, mert az illető cigány, hanem, mert nem dolgozott rendesen, nem tartotta a szabályokat úgy, mint a többi. Persze ez sem ilyen egyszerű. Mert a munkavállalói kompetenciákban hiányos cigány álláskeresők iránt épp a negatív tapasztalatok miatt nagy a munkaadók előítéletessége, így, ha az adott munkára egy cigány és egy nem cigány jelentkezik, szívesebben veszik fel a nem cigányt, sőt, inkább hazudnak, ha cigány jelentkezik, hogy már betöltötték az állást, és hetekkel később felvesznek egy nem cigányt. Itt persze sérül valami, de ember legyen a talpán, aki bebizonyítja, a cigánysága miatt nem kapta meg az állást az illető. Mert a munkáltatók is pontosan tudják, milyen terepre merészkednek ezzel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.