2016. június 13., hétfő

AZ ORLANDÓI MÉSZÁRLÁS: EMLÉKEZTETŐ A VESZÉLYEKRE, MELYEK NAPONTA FENYEGETIK A MELEGEKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.06.13.

 
Egy héttel korábban törvényesen fegyvert vásárolt, majd vasárnap hajnalban 200 kilométert vezetett a Florida állambéli Orlandóig, bement a város egyik meleg szórakozóhelyére, és elkezdett lövöldözni. Modern történetének egyik legnagyobb tömegmészárlását gyászolja az Egyesült Államok, amelyben eddig 50 ember - túlnyomórészt meleg fiatal - vesztette életét és másik 53 súlyosan megsérült.
 
Hányan mondhatjuk el, hogy nincs olyan meleg ismerősünk, akit élete során ne ért volna valamilyen erőszak? Én nem. Több olyan barátom és ismerősöm is van, akit nyílt utcán bántottak, vertek meg, csak azért, mert melegnek gondolták őt. Olyan ismerősöm is van, akinek orvosok rakták újra össze az arcát, és olyan is, akinek lakhelyét nyomozták le, és otthona előtt vertek össze.
 
Ha máshonnan nem, a médiából már bizonyára értesülhettünk olyan Pride-résztvevőkről, akiket a felvonulásról hazafele tartva inzultáltak, bántalmaztak, megütöttek. Vagy épp olyan meleg párról, akit baseballütővel üldözött el ajtaja elől egy dohányboltos. Az egyének ellen elkövetett bűncselekmények mellett a rendezvényeket és szórakozóhelyeket sem kerülték el az ilyen esetek. A Pride-hét egyik rendezvényének helyet adó Művész Mozira támadó szélsőjobboldali bandától, a főváros egyik legnépszerűbb meleg szórakozóhelyén történt bombariadóig a példák ismertek.
 
Még ennél is tragikusabbak azok az esetek, amelyek soha nem látnak napvilágot. Vidéken elkövetett erőszakos bűncselekmények védtelen emberek ellen, akiket szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt vesznek célba, és akik sosem beszélhetnek erről. Akiknek talán még homofób rendőrök általi megaláztatást is végig kellene szenvedniük, ha esetleg feljelentést tennének.
 
Leszbikusok, melegek és transzneműek, akiket saját családjuk bántalmaz vagy lök utcára, ahol az osztályrészük éhezés, nyomor és további bántalmazás. Ezekről a tragédiákról semmit nem tudunk, mert a társadalom bűnrészességével zajlanak, és a törvényességet fenntartó állam nem tekinti feladatának, hogy minden polgárát válogatás nélkül megvédje...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.