2016. június 27., hétfő

BREXIT: A SZOLIDARÍTÁS ÉS A TERÜLETI KÜLÖNBSÉGET

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.27.


Ismerjük a sztereotípiát: A kiválásra a vidéki, tanulatlan, angol szavazott, főleg az idős akinek nem sok múlik már rajta. A gond az, hogy ugyanez a sztereotípia megfordítható. Ugyanis az idősnek nem csak kevesebb ideje van hátra, hanem sokkal több tapasztalata is van és emlékezhet arra, milyen volt az integráció jelenlegi szintjei előtt. Van összehasonlítási alapja, és ha sok felé jár akkor látott már jópár EUn kívüli országot is. Nos ez az EUn belüli szabad mozgást és az olcsó fapadost élvező bulizó fiatalságra még kevésbé jellemző. Az idős viszont úgy látja, hogy a családja jövője múlhat rajta. 

Az egyetlen ami fontos neki, de amit a saját élettapasztalata alapján akar segíteni. A szavazatok eloszlását ábrázoló térkép mellé nyugodtan tegyünk hozzá egy pár másik térképet. A munkanélküliség legyen az egyik térképen. A másikon mondjuk az egyes régiókból érkező bevándorlók aránya a teljes létszámhoz képest. Most tegyük hozzá azt, hogy nem csak a térképnél, hanem a munkanélküliségi ráta és a végzettségek megoszlása is párhuzamba állítható. 
 
Az a bizonyos 65+ korosztály sem teljesen homogén. A 2007-2008-as pénzügyi válság elején azt mondanám, hogy ők az 56+ korosztály volt. Ugye kezdjük érteni mit jelent ez? Azok akik a nyugdíj előtti években különösen sebezhetőek az új munkahely keresésnél, de a leépítéseknél is. A válsággal rosszul jártak, de a válság elől is menekülő bevándorlók drasztikusan rontották az esélyeiket. A fiatal egyetemista korosztály egyik jellemzője viszont az, hogy őket még kevésbé érintett ez a helyzet. A szüleik sem ebben a sérülékeny korban voltak, ők tanultak, és most is az olcsó fapados utak, a sok helyről jött haverokkal való bulizás haszonélvezői...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.