2016. június 30., csütörtök

MOLNÁR GYULA ÉS A RÉGI BALOLDAL VÉGE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.06.30.


Sokan már a 2010-es vereség után temették a Magyar Szocialista Pártot, és bár kétségtelen, hogy a tömörülés az elmúlt hat évben a fokozatos leépülés jeleit mutatta, eleddig legalább elméleti lehetőség volt rá, hogy újra emelkedő pályára álljon. A múlt hétvégi tisztújítással azonban a párt, és vele együtt a régi baloldal másik alakulatának, a DK-nak a sorsa végleg megpecsételődött.

Nem az a baj, hogy az új elnök, Molnár Gyula nevét a jogerősen bizonyítást nem nyert korrupciós vád (és több gyanús híresztelés) piszkolja be, hanem hogy az önmeghatározásában szocialista párt egy olyan elnököt választott, akinek a legkevesebb köze sincs a baloldalhoz, és minden jel szerint sem szándékkal, sem képességgel nem rendelkezik arra, hogy valamikor a közeljövőben köze legyen hozzá. Ennek híján az MSZP végérvényesen beáll a hasonló profilú DK mellé, és rááll arra a röppályára, amelynek végén egy újabb hatalmas 2018-as pofon, és a biztos megsemmisülés áll.

Molnár Gyula volt az a polgármester, aki 2009 nyarán meghirdette az Új rend Újbudán című programját, amelynek egyik eleme az ún. hajléktalanmentes övezet volt. Kocsis Máté politikai látnokot jóval megelőzve Molnár tehát megszülte a hajléktalan emberek közterekről való kitiltásának ötletét, mondván, hogy ezeken a közterületeken a hajléktalan emberek „nem maradhatnak, és nem is jöhetnek vissza”, elvégre ez „nem jogi kérdés, inkább olyasmiről szól, hogy a többség szeretne kulturáltan leülni egy padra”. Ugye, azt senkinek nem kell mondani, hogy egy valamicskét is baloldali program nem büntetéssel sújtja az önhibájukon kívül szenvedőket, hanem megpróbálja megváltoztatni azokat a társadalmi, gazdasági tényezőket, amelyek miatt embereknek fedél nélkül kell élniük.

Sajnos Molnár a hivatalból kikerülve sem kapott túl nagy kedvet a baloldali gondolatokhoz. Mostani pártelnöki programjában a munka, munkás, dolgozó, munkavállaló szavak közül csak az első szerepel, az is csak úgy, hogy az MSZP-nek nagy munkát kell végeznie...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.