2016. június 30., csütörtök

STADIONLÁZ 3. RÉSZ: MINDEN ÚT FELCSÚTRA VEZET - A STADIONÉPÍTŐ CÉGEK TOPLISTÁJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Cseprefi Botond
2016.06.30.


Átnéztük a vonatkozó közbeszerzéseket és 60 milliárd forintnyi, stadionfejlesztésekhez kötődő megbízást találtunk. Nem meglepő, hogy a nagy nyertesek között tolonganak az Orbán-rendszerhez szorosan kötődő vállalkozások.

Már két nagyobb összeállítással próbáltunk rendet vágni a nagy lendülettel folyó stadionépítkezések kusza világában. Előbb arra világítottunk rá, hogy nem egyszerre és nem minden bokorban épül új futballaréna, hanem első körben hét, politikailag erősen motivált helyszín készült el.

Aztán pedig azt fésültük össze, hogy a jelenlegi tervek szerint hány stadion épül meg. Arra jutottunk, hogy az Orbán-kormány 2020-ig legalább 32 stadiont épít meg, újít fel országszerte, és ez legalább 218 milliárd forintba fog fájni, szinte kizárólag közpénzből.
Kapcsolódó cikkek
Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról
90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes-vb – kiszámoltuk a kormány helyett
Stadionláz, 2. rész: legalább 215 milliárd forintba fog fájni a köznek Orbán stadionos bográcsgulyása
Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra
De talán ennél is többeket érdekel, hogy a sorra épülő stadionok felépítéséből kik nyernek el megbízásokat közpénzből, most ez következik.

A listánk összeállításakor a hozzáférhető közbeszerzési adatokat vettük figyelembe. A stadionberuházások kivitelezői között az építőipari cégeket szerepeltetjük, tehát a tervezői, műszaki ellenőri, stb., volumenükben sokkal kisebb munkákat és azok elvégzőit nem vettük sorra:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.