2016. július 21., csütörtök

A SZEXRŐL MINT AZ ADOK-KAPOK TÁNCÁRÓL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.07.21.


Molly Gina Ogden Nők, akik szeretik a szexet című könyvének egyik hősnője. Gina Ogden amerikai szexológus figyelemre méltó kutatást végzett arról, milyen az orgazmust könnyen átélő nők szexuális csúcsélménye, és eredményei forradalmasították a női orgazmusról való ismereteinket. Ez a kutatás arra inspirálta, hogy minél mélyebben feltárja, hogyan élik meg a nők (pontosabban a szexuális életükben kiteljesedett nők) a szexet, miben különböznek a nők élményei a férfiakétól, vagyis milyen a női szexualitás. A több száz nővel folytatott beszélgetés legfontosabb gondolatait és megállapításait tartalmazza ez a megkapó című és izgalmas könyv.
 
Átadni magunkat és mégis önmagunk maradni
 
Molly, aki volt férje mellett elhanyagolt és parlagon heverő nő volt, új párkapcsolatában a szexuális gondoskodás korábban nem tapasztalt mélységeit élte át. Olyan kapcsolatban volt része, amely „két ember tánca, bonyolult, hullámzó tánca”, és amely három elemből áll: „a gyengédség, a kölcsönös szeretet és a kölcsönös törődés táncol benne”. Ám elmeséli, hogy ehhez a tapasztaláshoz neki is, mint sok más nőnek, meg kellett tanulnia egy fontos leckét: „hogy tudjuk, hogyan kerüljünk igazán közel valakihez, miközben nem bújunk ki saját bőrünkből”. Gina Ogden kicsit másképp fogalmazza meg ugyanezt: „Az ágyban a gondoskodás művészete azt jelenti, hogy saját igényeinket ugyanolyan szilárdan tiszteletben tartjuk, mint partnerünkét.”
 
Átadni, nem pedig feladni magunkat
 
Gina Ogden és beszélgetőpartnere, Molly egyetértenek abban, hogy a nőket személyes múltjuk és kulturális neveltetésük miatt is fenyegeti a veszély, hogy sérülnek a szexuális kapcsolataikban. Akik bántalmazás elszenvedői voltak gyerekként, azok számára a simogatás, az érintés, a közeledés olyan jelentéseket hordoz, amely a kiszolgáltatottság, a félelem, a fájdalom, a visszaélés, a személyes határok durva megsértésének élményeit ébresztik fel – a nők jelenben átélt szexuális élményei ugyanis mindig magukban foglalják a múltat, felélesztik a korábbi tapasztalatok emlékét. S a múltban elszenvedett sérülések olyan barikádokat emelnek a jelenben elérhető szexuális kapcsolódás elé, amelyeket sokszor csak szakember segítségével lehet lebontani...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.