2016. július 28., csütörtök

AZ ÁGY DUPLA ÉLVEZETFORRÁS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.07.27.


Az ágy kizárólag alvásra és szexre való! – mondja az alvásterapeuta. Korábbi írásomban annak jártam utána, mi lehet az oka annak, ha már a pihenés is fáraszt, most lássuk mi az oka annak, ha az alvás sem pihentet: dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeutával beszélgettem a fáradtság okait kutatva:
 
Mit ne tegyünk az ágyban, ha jól akarunk aludni?
 
Az ágyban töltöttt idő 90%-át alvással kellene töltenünk. Lefekvéskor pár oldalt még nyugodt szívvel olvashatunk, de a televízió, a számítógép, vagy az okos telefon nyomkodása az ágyban szigorúan tilos. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, ami a biológiai óránk szerint nappalt jelez, miközben érezzük a testi fáradtságot. A külső és a belső inger ütközése stresszt okoz, ami az elalvás gátja lehet.
 
Jól alszik-e az alvásterapauta és tulajdonképpen mit jelent a jó alvás?
 
Az alvásterapeuta sem aludt mindig jól! Persze akkor még nem voltam alvásterapeuta, többek közt ezért is kezdtem el foglalkozni az alvás fiziológiájával és lélektani hátterével. Az elegendő alvás felnőtt ember esetében napi 7 és fél órát jelent, amibe 1-2 rövid megszakítás még belefér, ha 10 percen belül visszaalszunk. Aki jól alszik, az reggel általában álomból ébred, kipihentnek érzi magát, és ha nem is azonnal, de egy órán belül pozitív energiával kezdi a napot...
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.