2016. július 26., kedd

BEISMERTÉK HOGY "TÚL JÓL SIKERÜLT A KÖZPONTOSÍTÁS" - MÉGIS JÖN A TELJES ÁLLAMOSÍTÁS AZ ISKOLÁKBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.07.26.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  szerint „túl jól sikerült a központosítás”. Ezzel végül is beismerte, hogy a korábbi oktatási rendszer nem érte el a kellő hatékonyságot, így a továbbiakban decentralizált működésre van szükség. Mindezek ellenére a korábban önkormányzati működtetésű iskolák is állami kézbe kerülnek.
A napokban megtörtént a tankerületi vezetők kinevezése is, ugyanakkor Balog elmondta, hogy a tényleges vezetők nem ők lesznek, mert az iskolaigazgatóknak kell nagyobb szerepet kapniuk az újonnan kialakított rendszerben.

2011-ben megváltoztak a közoktatás alapjai, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azonban a hozzá fűzött reményeket nem tudta beváltani. Az oktatási rendszer hatékonysága gyakorlatilag a nullával lett egyenlő, nem kis elégedetlenséget váltva ki a tanárokból, akikhez a szülők és diákok is csatlakoztak.

Változik a rendszer

A rendszer fenntarthatatlanságát a kormány most igyekszik „kiküszöbölni” azzal is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Klebelsberg Központtá alakul. A rendszer három szintűvé válik: egy központ, a tankerületek, illetve az intézmények. A korábban tervezett 56 tankerületi központ helyett 59 alakult, amelyeknek a vezetőit Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter július 19-én nevezte ki.  A miniszter azonban azt is kijelentette, hogy túl jól sikerült a központosítás az előző rendszerben, ahol kevés szerepet kaptak az iskolaigazgatók, ezen mindenféleképpen változtatni kell. Így a tankerületi központok vezetői nem tényleges vezetők lesznek, az igazgatók sem csupán az ő döntéseinek végrehajtói lesznek, hanem az igazgatók veszik át a főszerepet.

Az új rendszerben éppen ezért nemcsak felelősséget, hanem ehhez kapcsolódóan illetékességet is fognak kapni, ami a rendszer legnagyobb változása. Ezzel az egyértelmű felelősségi viszonyok megteremtése volt az elsődleges célja a kormánynak.  A miniszter szerint a jövőben a decentralizációra áttérő rendszer nagyobb szabadságot fog nyújtani, saját szavaival élve, „szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.