2016. július 26., kedd

EGY SZÓ, MINT SZÁZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: András
2016.07.26.


Mit taníthat Finnország a magyaroknak? Ezt a kérdést teszi fel írásában az ott élő András, aki persze válaszokkal is szolgál. Az oktatás, a tolerancia és a nyitottság persze nem újdonság, de hogy jön ide a kávé? Nos, pillanatokon belül az is kiderül...

Élhető és szerethető

Rengeteg pici dolgot látok Finnországban, amitől élhető és szerethető. Annak ellenére, hogy rosszabb természeti és földrajzi adottságokkal indulnak, mint sok más európai ország, sikerült összehozniuk egy egészséges, kiegyensúlyozott, sőt boldog társadalmat.

A finn és a svéd mellett mindenki beszél angolul. Büszkék magukra, de még soha nem hallottam, hogy a finn a legnehezebb nyelv, vagy hogy a finn lányok a legszebbek a világon, pedig szépek, és nehéz.

Nekik is volt egy pár körük, amíg függetlenedtek balról is, jobbról is, és erős nemzeti öntudatuk van, de ez megfér a kozmopolitasággal és azzal, hogy kíváncsiak, nyitottak a világra, és tudják, hogy hol van benne a helyük.

A finn himnuszt egy svéd anyanyelvű költő írta, svédül, később lett lefordítva finnre. Büszkék a múltjukra, de legalábbis őszintén vállalják, nem próbálják elmaszatolni, letagadni, meghamisítani. És ez nem csak a svéd vonalra igaz, hanem a helyenként kevésbé dicsőséges orosz múltra is: Helsinki főterén II. Sándor cár szobra áll.

Emberként tekintenek a menekültekre, akik segítségre szorulnak, nem kovácsolnak politikai tőkét a gyűlöletből. Egy friss felmérés szerint itt a legszabadabb a sajtó a világon. A korrupció minimális, és nem a kormány legfőbb politikája”. Itt olvassák a legtöbb könyvtári könyvet és a 15 év felettiek 90 százaléka olvas rendszeresen újságot..."
 
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.