2016. július 1., péntek

GYÓGYÍTANÁNAK, HA HAGYNÁK ŐKET: MEGRENGETI SÁNDOR MÁRIA AZ EGÉSZSÉGÜGYET?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.06.30.


„Beteg az ország, gyógyítsuk meg együtt!” felkiáltással július elsején 18 órakor kezdődik a 12 órás gigademonstráció a Kossuth téren. A fellépők közt orvosok ápolók, betegek szólalnak fel. És tanárok, szülők és diákok is. Zenészek zenélnek, írók olvasnak fel műveikből. Az esemény linkjét ide kattintva találhatod meg.
 
Talán nem csoda, hogy félnapos, egész éjszakás gigademonstrációt hirdetett Sándor Mária, a feketeruhás nővér. Amekkora a baj jelenleg az egészségügyben, csoda, ha fél napba bele lehet zsúfolni a problémákat. Igaz, a cél nem is ez, ennél jóval előremutatóbb dolgokra lehet holnap számítani.
 
De ne szaladjunk ennyire előre. Inkább nézzük meg, hol is tartunk jelenleg.
 
Másfél éve folyik a küzdelem: egyetlen ápolónő akciójával kezdődött, mára azonban nincs az országban ember, aki ne hallotta volna Sándor Mária nevét. A feketeruhás ápolónő volt az első, aki kimondta a mindenki számára nyilvánvalót: rohad a magyar egészségügy, katasztrófa felé tartunk (ha nem vagyunk máris benne).
 
Népmesébe illő küzdelem az övé – egy ország várja remegve, hogy képes lesz-e egyetlen nő térdre kényszeríteni a rossz döntéseket sorra halmozó kormányt, és alkalmas lesz-e arra, hogy olyan változásokat kényszerítsen ki, amelyek javítanak a rettenetes helyzeten, tízezreket állít maga mögé, szövetségeket köt, építkezik, felszólal, demonstrál… Vagyis ezer vonalon küzd Sándor Mária – a kormány úgy tesz, mintha nem lenne itt semmi látnivaló.
 
Nem mintha nem ismernénk ezt a taktikát: a jelenlegi kurzus legfőbb fegyvere az őt támadó csoportok (legyenek akár pedagógusok, egészségügyisek vagy közszolgák) ellen az, hogy tudomást sem vesz róluk. Illetve annyiban persze úgy tesznek, mintha reagálnának a felgyűlő elégedetlenre, hogy időről időre bejelentenek valami hangzatos változtatást, amely ugyan leginkább csak ront a helyzeten. A hangzatos szavak mögött azonban többnyire álságos féligazságok, csúsztatások lapulnak...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.