2016. július 30., szombat

ITT A KÉTHARMAD: ENNYIEN GONDOLJÁK, HOGY KORRUPT A KORMÁNY

HVG HU ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Hann Endre
2016.07.30.


A Fideszt újabban még korruptabbnak látja a közvélemény, mint a 2010-ig kormányzó szocialistákat. Miközben a kormánypárt azt hirdeti, hogy felszámolta a rendszerszerű visszaéléseket, a lakosság egy friss felmérés szerint azt érzékeli: a korrupció központilag irányított.
A korrupció a lakosságot leginkább foglalkoztató kérdések egyikévé nőtte ki magát. Most csak az egészségügy helyzetét tartják ennél többen kiemelkedő magyar problémának, a megvesztegetések, mutyizások, pénzügyi visszaélések hálóját – holtversenyben a munkanélküliséggel és a kormány idegenellenes kampányának fókuszában álló menekültüggyel – a legsúlyosabb gondok között említik.


Ennél is súlyosabb tény, hogy a HVG megbízásából június közepén készített reprezentatív Medián-felmérés válaszadóinak kétharmada úgy látja, a jelenlegi kormányra „nagy” vagy „nagyon nagy” mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Az ellenzéki pártok híveinek és a „bizonytalan” szavazóknak a négyötödös vagy azt meghaladó többsége gondolja így, de még a kormánypárti szavazók bő egyharmada is visszaélésekkel gyanúsítja az Orbán-kabinetet. Mi több, a közvélemény hajlamos annak feltételezésére, hogy a Magyarországon létrejött rendszerben a korrupció üldözése szelektíven zajlik. Az abszolút többség (56 százalék), ezen belül majdnem minden második Fidesz-szavazó (47 százalék) is úgy gondolja, hogy „a mai magyar kormány csak az ellen a korrupció ellen lép föl, amelyben saját maga nem érdekelt”, negyedrészük (23 százalék) szerint „a kormány egyáltalán nem küzd a korrupció ellen”, és mindössze 17 százalékuk véli úgy, hogy „a kormány következetesen fellép a korrupció minden formája ellen”...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.