2016. július 2., szombat

ITT A NYÁR: LEGYEN HETI 3 TUDATOS NAPOD MAGADÉRT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.07.02.


A nyár rendkívül jó alkalom arra, hogy néhány reformot végigvigyünk a saját életünkön. Ilyenkor talán kicsit több időnk van magunkra, a saját egészségünkre, lelkiállapotunkra figyelni, szemléletünk némi átalakítására fókuszálni, és arra, hogy a vágyott állapot felé billentsük magunkat. A dolgok soha nem történnek meg maguktól, vagy csak nagyon ritkán... Mit tehetsz, hogy a nyarad ne csak pihentető és kikapcsoló, hanem önfejlesztő is legyen?
 
Kezdjük ott, hogy mikor és hányszor? A nyár nem kell, hogy belefeszülős, csakazértis megcsinálós legyen, hiszen ez az az időszak, amikor (jó esetben) tényleg visszavehetünk az egész éves feszített tempóból. Hagyjunk helyet a spontaneitásnak és sodródásnak is, de tűzzünk ki bizonyos napokat, amikor tudatosan figyelünk néhány választott dologra. Teljesíthető és vállalható, ha heti 3 napon figyelünk max. 3 kitűzött dologra. Ezeket jegyezzük is fel előre a naptárunkba vagy állítsunk be telefonos emlékeztetőt. Ha sikerül megtennünk, legyünk büszkék magunkra, ha nem sikerül maradéktalanul teljesítenünk, akkor pedig engedjük el a maximalizmus kényszerét és a következő héten kezdjük újra.
 
Mi lehet ez az önreformáló, önfejlesztő újdonság? Mindenképpen olyasmi legyen, amire mi saját magunk igazán vágyunk. Nem más elvárása vagy javaslata, hanem belső szükségletünk és igényünk, amire már egy ideje készülünk, hogy megtesszük, mert tudjuk, hogy jót tenne nekünk, vagy csak most botlottunk bele valamibe (akár ezt a cikket olvasva...), amiről érezzük, hogy hasznunkra válna. Semmiképpen ne tűzzünk ki néhány (2-3) dolognál többet a nyárra, hiszen nem az a cél, hogy kudarccal nézzünk vissza szeptemberben, hanem az, hogy megerősítő, építő, a fejlődés érzését magában hordozó élményeket és tapasztalatokat szerezzünk a nyár során a kisimult ráncok és napbarnított bőr mellé. :-) Hogy a kívülről ránk erőltetett célok, feladatok és kötelező teendők mellett kontrollt gyakoroljunk a saját életünkre, a nekünk igazán fontos dolgoknak figyelmet szenteljünk és potensnek érezzük magunkat abban, hogy képesek vagyunk változást hozni a saját életünkbe.

"Mi történik, ha saját kezünkbe vesszük az életünket? Valami rettenetes: többé nincs kit hibáztatnunk." (Erica Jong)

Íme néhány ötlet, amit magadra szabhatsz, és a kezedbe veheted ezen a nyáron a saját életedet:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.