2016. július 6., szerda

LIGET: MEGBUKOTT A KORMÁNYZATI PROPAGANDA, DE HAZUDNAK TOVÁBB

PATAKI MÁRTON BLOGJA
Szerző: Pataki Márton
2016.07.06.

 
Tegyük fel, hogy a családunk kertjében van egy romos fészer. A vacsoraasztalnál felmerül, hogy kiégett a fű, ezért építessünk egy úszómedencét és egy grillpavilont, mert így majd nőni fog a zöldterület. Logikus? Nem éppen. A Fidesz-kormány viszont pont így érvel a Városligetbe tervezett új épületek mellett, teljesen hülyének nézve az embereket.  
 
A Liget Budapest Projekttel szembeni ellenérvek mostanáig elsősorban környezetvédelmi (szabad-e a sűrű beépítésű, nagyvárosias területen akár egyetlen négyzetméter zöldterületet, akár egyetlen évtizedes fát feladni), városépítészeti (van-e értelme egy rekreációs intézményekkel telített - állatkert, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Városligeti Műjégpálya, Széchenyi Fürdő, Vajdahunyad Vára, Közlekedési Múzeum, Petőfi Csarnok - környékre újabbakat telepíteni, a közlekedés szervezése vagy a barnamezős területek megújulása szempontjából) vagy költségvetési (van-e erre a célra 170-200 milliárd forintja Magyarországnak, amikor egyébként például az M3-as metró felújításánál nincs pénz a teljes akadálymentesítésre, és mai technikai színvonalat képviselő szerelvények helyett  40 éves járműveket kapunk) alapokon álltak.
 
Én azt gondolom, hogy az előbbi három szempont külön-külön is elegendő érvet jelentene a projekttel szemben. Mostanra azonban már elég egyértelműen megjelent egy új is, aminek a jelentősége messze túlmutat az előbbieken. A Városligetbe tervezett építkezés demokrácia-kérdéssé vált. A budapestiek döntő többsége ugyanis nem akarja, hogy új épületeket emeljenek a parkba...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.