2016. július 27., szerda

MAGYAR VÁGY: KÖZMUNKÁRÓL ÁLMODIK 18 ÉVESEN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.27.


Hiába a növekvő munkaerőhiány az ország fejlettebb részein, az ormánsági falvakban közmunkásként dolgozók nem gondolkodnak azon, hogy máshová menjenek.

Sokszor gondoltam, hogy el kellene menni innen, mert itt nincs munka, de a férjemet nem lehetett meggyőzni. Sajnálta a házat. Saját kezünkkel építettük, négyszobás, szép ház – összegzi Csöme Tiborné, hogy miért nem próbáltak a dél-baranyai Vajszlóról elköltözni az ország fejlettebb vidékére.

Az 1900 lelkes Vajszlón 20-40, a közeli falvakban 50-80 százalékos az állástalanság. Az elmúlt években a közmunka jelentette a fő jövedelmet az itt élők nagy részének.
Részletek:

Az 59 éves asszony eleinte varrónőként Pécsre ingázott. Jöttek a gyerekek és a gyes, s mire visszatért, az őt munkáltató szövetkezet megszűnt. Az érettségizett nő a helyi burgonyaszirom-üzemben talált munkát, de 2005-ben az is bezárt. Felvették a pécsi elektronikai gyárba, az Elcoteqbe, ám 2011-ben a korábban hétezer embernek munkát adó cégnek is vége lett. Azóta az asszony közfoglalkoztatott, most a falu kertészetében. Férje tévészerelőként a kilencvenes években vesztette el állását, utóbb neki is az Elcoteq adott munkát a felszámolásáig. Most a férfi is közmunkás...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.