2016. július 20., szerda

MEG KELL REFORMÁLNI A KAPITALIZMUST - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.20.


A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ha a nagy pártok továbbra sem találják meg a hatásos ellenszert, akkor arra rámehet a demokratikus kormányzás és a nyitott, együttműködő világrend. A hindu arról számol be, hogy egy tekintélyes amerikai elemző arra tippel, hogy az EU a norvég mintát követve egyfajta szabadkereskedelmi megállapodást köt Nagy-Britanniával, viszont nehéz lesz kialkudni a részleteket. Így aztán Ian Bremmer, az amerikai Eurasia Csoport kockázatelemző intézet vezetője szerint aligha fér bele a kétéves határidőbe.

Financial Times

A lap arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást.  Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. Csak éppen az általuk ajánlott gyógymód nem ér semmit. Viszont ha a nagy pártok továbbra sem találják meg a hatásos ellenszert, akkor arra rámehet a demokratikus kormányzás és a nyitott, együttműködő világrend.

Hogy mit lehet tenni? Először meg kell érteni, hogy a jólét a kölcsönös függésen alapul. Meg kell találni az egyensúlyt a szuverenitás és a globális együttműködés között. Másodszor meg kell reformálni a kapitalizmust, mert jelenleg túlzott a pénz szerepe. Harmadszor ott kell szorgalmazni a nemzetközi kooperációt, ahol az segít az országoknak elérni a fontos hazai célokat. A legfontosabb talán az adózás. Negyedszer gyorsítani kell a gazdasági növekedést, ideértve a magasabb minimálbéreket és nagyvonalú adókedvezményeket a dolgozók számára. De legfőképpen szembe kell szállni a bajokkal, mert a sovinizmus miatt az egész civilizáció sorsa forog kockán
...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.