2016. július 27., szerda

MINDENT BEKEBELEZ ORBÁNÉK EGYETEME?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Szánthó Péter
2016.07.27.


A Természettudományi Múzeum után a Bárka Színházat és az Orczy-park fáit sem kímélte Orbán-kormány "elitképzője", a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Miután a kabinet kiemelt állami beruházássá minősítette a Ludovika Campus projektet, a környezetvédő civilek gyakorlatilag tehetetlenek, hiszen a kormányhivatalnak kell kiadnia a fakivágásra az engedélyt, amely öt nap kifüggesztés után fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatóvá is válik. Több helyi ellenzéki képviselő is úgy látja, hogy csak polgári engedetlenséggel menthető meg az Orczy-park mintegy 200 fája.
Hosszú évek után most úgy látszik, megvan, mi lesz a (volt) Bárka Színházzal: ismét vívóterem lesz az épületében, amely idő közben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kezelésébe került. Holott a kormány tavaly tavasszal még 178 millió forintot csoportosított át az intézmény adósságainak rendezésére a színházat akkor fenntartó Józsefvárosnak. A színház azóta megszűnt, az egyetem területén lévő épületben jelenleg a Ludovika Campus Beruházási projekt­iroda és NKE Bartók Táncegyüttes működik. Bérczes László, a Bárka egyik alapítója a Népszabadságnak elmondta, szerinte az intézmény első perctől púp volt a kerület hátán. Nagyobb színház lett belőle, mint amennyit egy helyi önkormányzat megengedhet magának. És ­hiába próbálták áttolni a fővároshoz vagy a minisztériumhoz, nem tudtak megszabadulni tőle.
 
A rendező 2014-ben Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal levelet írt Orbán Viktornak a színház érdekében. Erre reagálva Hoppál Péter államtitkár azt írta nekik, hogy a 2015-ös költségvetési támogatás garantálja a színház középtávú biztonságát - a Bárka azóta sem működik. A lap megkereste az NKE sajtóosztályát: mi lett a Bárka színházi technikai berendezéseivel, és mi lesz az épülettel, ha befejeződik a beruházás. Az egyetem közölte, a korábbi Bárka Színház berendezéseiről nincs információjuk, a színházat működtető gazdasági társaság a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdona volt. Bár az ingatlan 2012 óta az egyetem vagyonkezelésében van, a színház működéséhez és finanszírozásához nem volt közük: mindössze ingyenes használatot adtak a területre a Bárkának. A renoválás után vélhetően nem költözhet vissza a színház, hisz mint írták a Ludovika egykori vívóterme megújul, alkalmas lesz vívásoktatásra, vívóversenyek rendezésére is. Céljuk ugyanakkor az is, hogy olyan multifunkcionális egyetemi rendezvényközpont jöjjön létre, amely egyszerre ad otthont az egyetem saját eseményeinek – konferenciáknak, diplomaosztóknak – és kulturális programoknak is.
 
A vívóterem a Ludovika Campus beruházás második ütemében épül meg, a vonatkozó kormányhatározat a múlt héten jelent meg. A kabinet indoklása szerint gondoskodni kell a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ megvalósításáról. Az ezt szolgáló beruházás részletes programjáról, ütemezéséről és forrásigényéről a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak szeptember végéig kell benyújtania az előterjesztést a kormánynak. A hadtudományi és honvédtisztképzőhöz egy 700 személyes kollégium, 66 speciális terem és 52 tanterem tartozik majd, 454 ember - köztük oktatók, kutatók - irodai elhelyezését kell megoldani, lesz egy 500 ezer kötetes könyvtár, továbbá speciális és egyéb termek (minősített, katonai, egészségügyi, nemzetbiztonsági), valamint egy alakulótér is. A speciális katasztrófavédelmi képzési központhoz 220 személyes kollégium, gyakorló őrs és speciális tantermek készülnek, 60 ember irodai elhelyezését kell megoldani, továbbá speciális és egyéb termeket alakítanak ki....
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.