2016. július 23., szombat

NEM MENEKÜLT A MÜNCHENI ÁMOKFUTÓ

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.23.


Német-iráni kettős állampolgár. Hogy milyen családból származik, hány generáció választja el a bevándorló ősétől talán sosem fogjuk megtudni. Sokan azt mondják, hogy "Allahu akbar"-t is kiabált, más pedig a német voltát hangsúlyozó kijelentéseket mondott. És a piros hátizsák mellett nem lennék meglepve, ha a nagy szakáll is meglenne, hogy még a télapós személyleírás is valamennyire stimmeljen. Mert akár ez mind belefér egy emberbe. Az pedig, hogy nem menekült volt, nem jelent sok vigaszt: Ugyanis ez a hosszabb ideje zajló integráció kudarcáról állít ki egy bizonyítványt.

Nizza kapcsán is hallom: A vallási, világnézeti okokat sokan kisebbítik azzal, hogy egy őrült iszlám hitűeket is ölt. Kérem szépen: A vallásháború egyik dimenziója pont az iszlám két nagyobb ága közötti konfliktus. Ennek ne lenne vallási vonzata? A Korán-t bárki elolvashatja, átböngészheti. Nem lesz tőle kisebb vagy nagyobb ember, még csak szakállasabb sem. Csak éppen egy érdekes új perspektívát kap. 
 
A Korán és a kapcsolódó művek szerint szerint az Iszlám tökéletes vallás, tökéletes törvényekkel. Aki ebben hisz, az nem fog olyasmibe hinni, mint a női egyenjogúság, vagy hogy a különböző vallások egyenrangúak. Aki pedig úgy gondolja, hogy az akkori törvények ma már nem helyén valók, az már nem hisz a leírt Iszlám tökéletességégében. Őket könnyű hitehagyónak tekinteni, még akkor is, ha magukat iszlám hitűnek vallják. 
 
A kereszténységben a hasonló reformer elképzelések könnyen kapták meg az eretnekség jelzőjét, és nem igazán érzem azt, hogy az eretnekek üldözésének ne lett volna vallási vonzata. A mérsékelt hívőt a fanatikus rosszabb esetben hitehagyónak látja, jobb esetben viszont a mérsékelt nézetekben nem hisz, hiszen a Korán azt is elmondja, mikor kell más népek, más emberek felé barátságot színlelni. Az "őket is figyelő nagy testvérnek" szóló színlelés gyanúja pedig minden mérsékelt tanítást érdekes perspektívába helyez...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.