2016. július 3., vasárnap

ÖRÖMÖD ÖRÖME AZ ÖRÖMÖM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.03.


Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elmúlt hetekben többször is boldog magyar állampolgárokkal ünnepelhettem az utcán. Ott voltam a négy magyar válogatott meccs után az utcán, és örülhettem a válogatott sikereinek, és ott voltam tegnap a Budapest Pride-on egy csomó boldog ember között, akik egy napon egy évben büszkén megélhetik azt, hogy a szerelmük kezét foghatják az utcán, vagy úgy nézhetnek ki ahogy szeretnének, és nem kell szoronganiuk azon, hogy meg fogják-e szólni őket, vagy hogy ki fog csúnyán rájuk nézni.

Én szerencsésnek érzem magam, mert mindkét csapat örömét átélhettem, és tudom, egy jó nagy adag ember van a magyar társadalomban, akik mindkettőt átélhették (a Pride szervezői, vagy a felvonulást biztosítók között is bőven vannak ilyen emberek, az ismerőseim, a barátaim például).

De ez a cikk nem is arról fog szólni, hogy nem magyar, aki nem örül a válogatott sikerének, vagy saját politikai elvei alapján ellene szurkol, és nem is arról fog szólni, hogy aki buzizik az mind suttyó, buta ember, aki csak gyűlölködni akar. Mert mindkettő felvetés hülyeség.

Ez a cikk arról fog szólni, hogy mi közösen, fociszurkolók, buzik, nácik, és a magyar válogatottnak nem szurkolók itt élünk ebben az országban. Együtt vásárolunk a boltban, együtt adózunk, együtt gondolkodunk, #egyuttvagyunk. A valódi #egyuttvagyunk-ban ugyanis benne vannak azok is, akik nem akarnak #együttvanni.

De nem is arról fog szólni, hogy ne mondd el a véleményed, ha neked valami nem tetszik, ha nem tudsz örülni a válogatott sikerének például, vagy nem tetszik, ahogy a jobboldal megpróbálja létrehozni a válogatott sikerének ultranacionalista felhasználásával azt a hamis dillemát, amelyben a jó emberek a válogatottnak szurkolnak, a rossz emberek pedig ellene, és megpróbálja ezt a jó-rossz felosztást beletuszkolni a jobb-bal tengelybe, mintha aki baloldali lenne, az hazaáruló, aki jobboldali, az magyar. Mert ezt el lehet mondani és ér is elmondani. Ahogy bár én nyilván nem értek egyet vele, ér elmondani azt is, hogy valaki politikai elképzelése alapján nem fogadja el a melegeket.

Egyszerűen csak érdemes észben tartani, hogy a közös mentális állapotunkat, a politikai helyzetünket, meg az ország állapotát az örömök javítják. A szorongásból, ami ennek a meggyötört, balsors által tépett országnak az állapotát jellemzi, az örömök, a boldogság tud minket kirángatni. Ezek adnak erőt kinézni a mocsárból, és cselekedni saját, illetve a közösségünk sorsáért...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.