2016. július 24., vasárnap

ÜZENNÉK BRÜSSZELNEK

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Szüdi János
2016.07.22.



...A vasfüggöny a fejekben van. Ezért kevesen értik, még kevesebben tudják: Magyarország nem a szuverenitását, a jövőjét veszítheti el, ha nem jön létre erős, gazdaságilag és politikailag is egységes Európa. Még rosszabb lesz a helyzetünk akkor, ha létrejön, de mi kimaradunk belőle. A magyar szuverenitás lényege a gyengülő forint, az ebből fakadó árfolyamnyereség szétosztása a Nemzeti Bank alapítványain keresztül. Az adójövedelmek átjátszása és ellenőrzés nélküli elköltése sport- és műemlékcélokra. Az állami beruházások kivétele a nyilvános közbeszerzési és engedélyezési eljárások alól. A nagybirtokok visszaállítása, a közmunkarendszer hozzárendelése. Gyanús eljárásokban, gyanús ügyekben hozott döntések sorozata. Gyanús körülmények között meggazdagodott politikusok. Sok-sok gyanús ügy, amelyek feltárására nincs remény. Nincs, mivel az vizsgál, aki dönt. Ez a „szuverenitás” nem az ország, hanem a hatalmon levők érdekeit szolgálja.
 
A vasfüggöny a fejekben van. Lebontása a sikeres Európai Unió legfontosabb és halaszthatatlan feladata. Ehhez két dologra lenne szükség: szabad oktatásra és szabad tájékoztatásra. A határok nélküli Európa először a gondolatokban valósuljon meg. Legyen minden európainak joga a tények szabad megismerése. Ehhez nincs szükség másra, mint objektív információk előállítására és hozzáférhetővé tételére. Az Európai Uniónak kell beférkőznie a hétköznapokba, az emberek tudatába. Ezt a munkát nem bízhatja senki másra, csak saját magára. Nem lehet tagállami ügy az Európai Unióról szóló objektív tájékoztatás nyújtása. Nem lehet tagállami ügy az Európai Unió tagjainak kölcsönös megismertetése egymással. Jó példa a szlovák, román, magyar közgondolkodás megmerevedése a trianoni határoknál. Úgy tűnik, a görcsöket csak külső segítséggel lehet oldani.
 
Létfontosságú, hogy az Európai Unió megteremtse azokat az uniós intézményeket, amelyekkel közvetlenül el tud jutni az érdeklődőkhöz. Akkor van erre reá­lis esély, ha az Európai Unió minden tagállamban megalapítja saját sajtóbirodalmát: televízió, rádió, napilap és magazin formájában. Ezeken keresztül a tagállamban élők közvetlen információkat szerezhetnek saját országuk helyzetéről az Európai Unión belül. Arról, milyen befizetéseket teljesít, s mit kap érte. Milyen döntések születtek. Azok meghozatalában az adott ország képviselői milyen szerepet játszottak. Nemcsak az adott tagállamra vonatkozóan szükséges megfelelő információkat adni, hanem az összes többi tagállamról is.
 
Az objektív információk megértéséhez olyan emberekre van szükség, akik rendelkeznek a szövegértés képességével. Ehhez olyan oktatási rendszerre van szükség, amelyik nem a kötelező tantervekre, a hozzájuk rendelt állami tankönyvekre, az óralátogatás módszereire támaszkodó állami tanfelügyeletre, hanem a pedagógus módszertani szabadságára, a szolgáltatásban érdekelt szülők ellenőrzési jogára épül. Olyan oktatási rendszerre, amelyben a cél a gyermek személyiségének lehető legteljesebb mértékű kibontakoztatása. Ezért az oktatás rendszerét meg kell védeni a hatalom túlkapásaitól! Az iskola, a pedagógus szakmai önállóságának védelmet kell kapnia a hatalommal szemben! Európai közös üggyé kell tenni a tanítás szabadságát és a tanuláshoz való szabad hozzáférés ügyét! Emellett az Európai Uniónak minden tagállam nyelvén hozzáférhetővé kell tennie az eszmék, nézetek, vallások, kultúrák, történelmi események ismeretanyagát. Az Európai Unió minden eszközzel támogassa a pedagógiai megújulást, a nyitott, befogadó, a mellérendeltségre épülő intézményrendszer létrehozását. Az Európai Uniónak saját intézményrendszert is létre kell hoznia
 
Üzennék Brüsszelnek. De Brüsszel messze van. Az átlagember számára láthatatlan és elérhetetlen. Most üzennek helyettem, helyettünk, ránk hivatkozva. 2016. október 2-án a kormány üzenetet kreál – az általa kiíratott népszavazás alapján – több mint négymilliárd forintért...

ITT OLVASHATJÁK (AZ ÉS ELŐFIZETŐI ÉS VÁSÁRLÓI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.