2016. augusztus 12., péntek

13 MEGYEI LAPOT ÉS A NÉPSZABADSÁGOT IS FELVÁSÁROLHATJA EGY FIDESZHEZ KÖTHETŐ MÉDIACSOPORT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.12.


Az MMonline írta meg csütörtökön, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is jóváhagyta azt az üzletet, amelyben a Népszabadságot és 8 megyei lapot tulajdonló Mediaworks felvásárolja az 5 megyei lapot kiadó Pannon Lapok Társaságát, így Magyarország második legnagyobb árbevételű médiacége jön létre az RTL Klub után.
Egy héttel korábban egy másik cikket is közölt az MMonline, amely szerint a 20 millió forint jegyzett tőkéjű Opimus Press Zrt. várásolja meg ezután a Spéder Zoltánhoz kötött Heinrich Pecina által tulajdonolt Mediaworksöt. A lap arról már csak egy, az üzlethez kapcsolódó személy élettörténetén keresztül utal, amit több, az ügylet által érintett személy is biztos információként jelzett nekünk: az Opimus Press Zrt. mögött az elmúlt évek fideszes médiaalapításait, és médiabevásárlásait irányító személyek vannak.

A Marketing & Média online azt írja, Mátrai Gábor fog fontos szerepet játszani a felvásárlás után létrejövő gigacég, az Opimus Press Zrt. életében. Ezt a nekünk nyilatkozó egyik forrás is megerősítette. Mátrai 2010 után Szalai Annamária általános helyettese volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, amit nehezen nevezhetünk a Fidesztől független posztnak.

A nyár elején, a Fidesz által Spéder Zoltán ellen indított háború idején mi is megírtuk, hogy az oligarcha elleni támadás célja, vagy járulékos haszna Spéder médiacégei, illetve a hozzá köthető médiacégek megszerzése lehet. Persze nem következik ebből automatikusan a médiacégek Fidesz alá való kerülése, az Indexért például Simicska Lajos jelentkezett be saját lapjában, a Magyar Nemzetben azzal a felkiáltással, hogy az internetes portál nem kerülhet a Fideszhez.

A fentebb említett Mediaworks kapcsán már korábban is voltak olyan pletykák, miszerint a helyi közéletre nagy hatással rendelkező megyei lapokra akarja rátenni a kezét Habony Árpád és a Fidesz, és most valószínűleg ez is fog történni.

A nekünk nyilatkozó források szerint a Pannon Lapok megvásárlása volt a nyitány a Mediaworks eladásához, és nemsokára nyélbe is ütik az üzletet.

Ha ez megtörténik, órási a helyi, nagyvárosi közéletben kulcsfontosságú médiaportfólió kerül a Fidesz irányítása alá. A Pannon Lapok részéről a Dunaújvárosi és Fejér megyei, és Zalai Hírlap, a Napló (Veszprém), és a Vas Népe, míg a Mediaworks részéről az Új Dunántúli Napló, a Heves megyei Hírlap, a 24 óra (Komárom-Esztergom megye), az Új Néplap (Jász-Nagykun-Szolnok megye), a Somogyi Hírlap, a Békés megyei Hírlap, Tolnai Népújság, és a Petőfi Népe. Nem beszélve az online portfólióról, lényegében monopolhelyzetben lévő helyi portálokról...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.