2016. augusztus 12., péntek

MITŐL "MAGYAR" A MAGYAR OLIMPIKON?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.08.12.


A nacionalista retorika igencsak népszerűvé vált Magyarországon, az Orbán kormány még a trafikokból és Nemzeti Dohányboltokat kreált. Persze jó dolog a nemzeti büszkeség ha azt mértékkel adagolják, de úgy tűnik, hogy a kormány egy kicsit „túltolta a biciklit” amikor olyan szólamokat puffogtat, hogy „a magyar világnemzet” vagy hogy a diaszpórába sodort magyarok az „oszthatatlan nemzettest részei”.


Apropó magyar nacionalizmus. Az olimpia kapcsán azon morfondírozok, hogy mitől is „magyar” a magyar olimpikon?

Például a hétszeres magyar világbajnok Benedek Dalma a magyar kajak-kenu sport egyik legsikeresebb versenyzője. Ott van Rio-ban az olimpián és Dalma Ružičić-Benedek néven Szerbiát képviseli. 2012 szeptemberétől szerb színekben versenyzik, férje szerb származású.

Vagy a kajakos Fazekas Krisztina; ő is a magyar olimpiai csapat tagja. Sok éve az USA-ban él Krisztina Fazekas Zur néven és 2011-ben a Szegeden megrendezett világbajnokságon ezüstöt nyert, amerikai színekben. Nem félreértés. A magyar születésű Fazekas, Szegeden az Egyesült Államoknak nyert ezüstöt! Ugyanis Fazekas Zur felváltva képviseli az USA-t és Magyarországot a világversenyeken.

A szegedi születésű evezős, Francia Zsuzsanna az USA színeiben kétszeres olimpiai bajnok Susan Francia néven. Schmitt Pál egykoron megpróbálta rábeszélni, hogy magyar színekben versenyezzen, de Francia az amerikait választotta.

Szögedi Szandra cselgáncsozó is ott van Rio-ban. Ő 2007-ben Budapestről Londonba költözött és ott férjhez ment a ghánai cselgáncsozóhoz, Alex Amoako-hoz. 2011 óta ghánai-magyar kettős állampolgár és Rio-ban a ghanai csapat tagja. Angliában él és ott is készült fel az olimpiára...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.