2016. augusztus 20., szombat

A SZÍNPADON: A PINTÉRBÉLÁSOK


7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: B.Kiss Csaba
2016.08.17.


Müller Péter Sziámi már sokadszorra lép fel a Pintér Béla és Társulata tagjaival, legutóbb az óbudai Kobuci Kertben láthattuk őket.

Vannak zeneileg kifejezetten jól képzett színházi társulatok, és itt most nem a par excellence zenés színházak társulataira gondolok. Hanem például a HOPPartra, amely egy musical/operett szakirányú színészosztály tagjaiból verbuválódott, vagy a Pintér Béla és Társulatára, ahol az évek során egy zeneileg is igen kiváló csapat jött össze. Pintér Béla előadásaiban mindig fontos szerepe van a zenének, sőt, két teljes egészében zenés produkciót is készített, a Parasztoperát és a Gyévuskát. (Legutóbb pedig A bajnokot, de azt nem sajátjaival, hanem a budapesti Katona társulatával.) Ezekben külön zenekar is van. Máshol, mint például a Kaisers TV, Ungarnban egy zongorista kíséri az előadást, de az elmúlt évek produkcióinak többségében a színészek maguk szólaltatják meg hangszereiket. 

A most is töretlen népszerűséggel futó Parasztoperában érződik, hogy nem mindegyik színész alkalmas igazán zenés színházi produkcióra, miközben kicsit ebben az „amatőrizmusban” is rejlik az előadás bája. Pintér Béla később mindenesetre láthatóan tudatosan törekedett arra, hogy zeneileg és hangilag is képzett színészekkel bővítse társulatát. Az eredeti csapat nagy része le is cserélődött, rajta és Enyedi Éván kívül csak Thuróczy Szabolcs maradt. Az újak – bár ez az „új” elég relatív, van, aki már tíz éve „új” – valóban nagyon ott vannak zeneileg, hangszereken is kiválóan játszanak, például Szamosi Zsófi fuvolán, Roszik Hella hegedűn vagy Friedenthal Zoltán zongorán, és persze jól is énekelnek. Stefanovics Angéla és Csákányi Eszter már jól ismert színészként csatlakoztak a társulathoz, és szintén jó hangi adottságokkal bírnak.

Nem is csodálkoztunk, mikor először kaptunk hírt róla, hogy a társulat tagjai – úgy is mint „a pintérbélások” – koncerten is fellépnek, méghozzá Müller Péter Sziámival. Vagy Müller Péter Sziámi velük. Legutóbb az óbudai Kobuci Kertben láthattuk őket, de megfordultak már az A38-as hajón, és koncertfelvétel is készült róluk az M2 Petőfi tévé jóvoltából. Sajnos a korábbi fellépéseiket nem láttam, de a közösségi videómegosztókra több felvétel is fölkerült, úgyhogy bármikor meg lehet nézni, hallgatni. (Persze élőben az igazi.) A felvételek alapján kiderül, hogy fellépett maga Pintér Béla is, aztán Csákányi Eszter, Szamosi Zsófi, Friedenthal Zoltán. Őket a Kobuci Kertben nem láthattuk, ezúttal Roszik Hella, Stefanovics Angéla és Thuróczy Szabolcs képviseli a társulatot...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.