2016. augusztus 15., hétfő

AZ ÉVEK ÓTA HÜLYÉNEK NÉZETT KEZE ÖKÖLBE SZORUL, DE NEM AZT GYŰLÖLI, AKI ÁTVERI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB, NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.08.15.


...Ebben a történetben nem Orbán Viktor a hír, hiszen az ő egész politikai pályafutása az egymásnak ellentmondó, egymást cáfoló és megsemmisítő, következmények nélkül maradt kijelentésekre épül. Annak a köpönyegforgató politikusnak az igehirdetéseiről van szó, aki mondott már mindent és mindennek az ellenkezőjét, aki mindig, minden időben, kormányon és ellenzékben, ellenzékben és kormányon a kollektív memória rövidségére alapozta politikai pávatáncát.

Ez a hír azokról szól, akik gondolkodás nélkül zabálják az eléjük odahányt moslékot, akik képtelenek szűrni és szelektálni az információk között, és akik hónapok, hetek, de akár csak napok távlatából sem emlékeznek arra, hogy mit ettek. Az nem hír, hogy Orbán Viktor segget csinál a szájából, az viszont hír, hogy a hívők agyában-lelkében csak a gyűlöletet szító, háborús retorika magvai fogannak meg és szökkennek szárba. Az ő hitüket a legkevésbé sem képes megtörni, hogy eléjük teszik feketén-fehéren a tényeket: nem a megfelelő embernek szidod a jó édesanyját, hanem imádott, erőskezű vezérednek. Nem Ágoston László operaénekes hazudott neked, hanem Orbán Viktor élőistened. Vagy 2015 júniusában, vagy azóta (és azelőtt) folyamatosan.

Pedig ez akkor is így van, ha ez egy jóval összetettebb kérdés annál, mint amit egy gondolkodó ember a fenti módszerrel bemutatott. Igen, a valóság sokkal árnyaltabb ennél, viszont árnyalatokról ott reménytelen beszélni, ahol a kormány szótárából törölték a menekült/menedékkérő kifejezést és mindenhol a migráns/gazdasági bevándorló/illegális határátlépő kategóriákkal manipulálnak.

Nem Orbán Viktor az egyedüli baj ebben a történetben, hanem az a hálás, termékeny táptalaj, amire köpönyegforgató hazugságai hullanak. A pénzes arab üzletemberek és a háborús menekültek iszlámon átívelő dichotómizálása márpedig az aljas hazugság, az álszent propaganda eszköze. Erre mutatott rá Ágoston László, és a reakciók alapján pontosan lemérhető mekkora nagy a baj. Mert a tisztelt hozzászólók zömének át sem fogta a tudata, hogy Orbán Viktor kurv*anyját szidalmazza. A bálvány tévedhetetlen. Akkor is, ha pörög, mint a szélkakas. Tökmindegy mit mond, a lényeg az, hogy ő mondja. Ami az ő szájából iránytű és csatakiáltás, az egy évvel később lincselésre okot adó, bocsánatos elszólás.

Egyelőre ez a helyzet. Reménytelennek látszik, de Ágoston László és a hozzá hasonló gondolkodó emberek adnak némi reményt. Arra, hogy talán nem annyira primitív ez a nép, mint amennyire bölcs vezére annak nézi. Talán.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.