2016. augusztus 21., vasárnap

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: A HALLGATÓK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.08.21.


Mint valószínűleg sokan tudják, Bayer Zsoltot kitüntették az ország nevében. Mert egy országos kitüntetést akkor is az ország ad, ha annak odaítélése a pillanatnyi hatalom értékítéletét tükrözi. Az, hogy az ellenzéki pártok némelyike, miért Ádertől, mint valami pótapucitól, várnak megoldást, visszavonást, az legyen az ő titkuk. Biztos van valami pompás, jogilag megindokolható érvkészlet erre. Ahogy nyilván van másra is remek érvkészlet azok esetében, akik hallgatnak.

S még az is lehet, ezen sorokat lejegyző látja rosszul azt, hogy a származás alapú diszkrimináció, leminősítés, dehumanizálás az a rasszizmus egy formája. Még akkor is, ha stilisztikailag remekbe szabottan, a hatalommal konform módon, és a gyűlöletnek híveket szerezve fogalmazza meg valaki. Mívesen is lehet szemetet alkotni. Goebbels munkásságával sem az a probléma, hogy ne értett volna mesterfokon az alkalmazott tömeglélektanhoz, illetve a marketing-kommunikációhoz. B. Zs. is lehet, hogy akkor is humanitárius szemetet termel, ha nem is ír ügyetlenül. De lehet, mint írtam, hogy a jelen sorokat lejegyző látja rosszul.

Azt például, hogy a rasszizmus sérti az emberi szabadságjogokat. Azon egyszerű oknál fogva, hogy akit származása miatt dehumanizálnak, háttérbe szorítanak, azt mindenképpen éri egyfajta diszkrimináció. Ha a felpiszkált gyűlölet talaján burjánzó előítélet miatt bárminemű indokolatlan hátrány éri, akkor különösen sérülhetnek a szabadságjogai. Így elolvasni gondoltam, ha már kifejezetten a szabadságjogokkal foglalkoznak, a TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) véleményét B. Zs. állami kitüntetés kapcsán. Rosszul gondoltam. A honlap címoldalán nem találtam utalást a témára. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a mások származásalapú leállatozása nem is zavarja a szabadságjogokat. Nem diszkriminál. De ha mégis, akkor sem lépi át azt az ingerküszöböt, amely alapján a TASZ véleményt alkotna az ügyben.

Aztán, ahogy korábban is írtam, továbbra is úgy gondolom, hogy vannak pályák, amelyek jellegüknél fogva nem lehetnek rasszisták. Azt gondolván, hogy „egy, a származáson, illetve anyagi helyzeten alapuló diszkriminációt pártoló politikai formáció támogatása nem elfogadható sem az egészségügy, sem az oktatás területén”. S igaznak tekintem ezt abban az értelemben is, hogy közvetve sem. Azon egyszerű okból kifolyólag, amiért az orvosi eskü sem tér ki a megsegítendő származására. Az oktatásban pedig azért, mert minden gyermekben ott a lehetőség. Több tudásra, nagy felfedezésekre, találmányokra, vagy akár csak egy emberibb életre. Amellett B. Zs. munkássága már csak azért is a jövő kulturális alakítóinak véleményéért kiáltana, amit korábban írtam. A személyes tehetség álnok célok igájába hajtva anti-humánus végtermékhez vezet. Ezért érdekelt volna a jövő nemzedékekért felelős mozgalom véleménye a rasszizmust kulturális normaként állító kitüntetésre. A Tanítanék mozgalom honlapján azonban ilyen vélemény, állásfoglalás nincs. Így talán én látom rosszul, és B. Zs. hiteles képviselője a tanárokat megmozdító szervezet által is képviselt jövő kulturális normáinak.

De hiába kerestem véleményt, állásfoglalást a Magyar Helsinki Bizottság honlapján, illetve Facebook-oldalán is. Holott, ha valakik, akkor ők igazán szívükön viselik a menekültek ügyeit. B. Zs. pedig a menekült-válság kapcsán érezte úgy, hogy a pápa szellemi képességeiben sem tud megbízni. Amennyiben nem utálja őket eléggé. Jézus nevében. Úgyhogy tényleg az alapgondolatokkal lehet a probléma, még akkor is, ha a fentiek kiragadott példák, és nyilván számos olyan szervezet van, amely reagálhatna. Talán az MSZP is rosszul látja, hogy Bayer Zsolt kitüntetése egyetlen szóval: SZÉGYEN. Ha ugyanis a származás alapú diszkrimináció, leminősítés, dehumanizálás az mégsem rasszizmus egy formája, és B. Zs. munkássága mindezeket a fogalmakat még csak nem is érinti, akkor nem szégyen a kitüntetése sem. Márpedig a civil szerveződéseknek a jövő kultúrájáért, a gyermekekért, az emberi szabadságjogokért elkötelezett, igaz kiragadott, példái azt mutatják, hogy nincs itt semmi látnivaló. A kitüntetés teljesen rendben van. Megszólalni felesleges:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.