2016. augusztus 2., kedd

EÖRSI MÁTYÁST JELÖLI AZ ORBÁN KORMÁNY A DEMOKRÁCIÁK KÖZÖSSÉGE FŐTITKÁRI POSZTJÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.08.01.


...Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége – ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban – főtitkári posztjára.
 
Tisztában vagyok azzal, hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző.

A jelölés körülményeivel kapcsolatban az alábbiakat szeretném világossá tenni:

1) A jelölés ötlete eredetileg a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter meghívott egy találkozóra.

2) A találkozón világossá tettem az egyébként ismert véleményemet Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, valamint rögzítettem, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként alapjaiban helytelenítem ezt a politikát. Elmarasztaló véleményemnek az eddigiek során hangot adtam hol az elektronikus médiában (ATV, Klub rádió), hol pedig cikkekben, és ettől szokásomtól a jövőben sem kívánok elállni.

3) Akár megválaszt főtitkárnak a Demokráciák Közösségének igazgatótanácsa, akár nem, a magyar kormánytól anyagilag és minden egyéb tekintetben is teljesen független maradok, így semmilyen formális vagy más nyomást nem lehetséges rám gyakorolni.

4) Mindezeket Szijjártó Péter elfogadta és visszaigazolta.
A szóban forgó tárgyalást követően, július 27-én már voltam az Egyenes Beszéd vendége, aki látta a műsort, meggyőződhetett arról, hogy a jelölés nyomán véleményem akár egy jottányit változott-e.

5) Számomra nem teljesen világos, milyen előnye származik a külügyi kormányzatnak a jelölésből. Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy aktív külpolitikai megítélésem a Fidesznél lényegesen jobb volt annál, mint ami a médián keresztül látszódott, de akármennyire is hízelgő lenne is számomra egy ilyen értelmezés, nem tudom elképzelni, hogy a hat év belpolitikai hidegháború befejezését éppen velem kezdenék.

6) Ha és amennyiben a külpolitikai elszigetelődés feloldása érdekében tett óvatos lépésként lehet értékelni a döntést, akkor az ugyan helyes célkitűzés, ám egészen bizonyosan nem elégséges. Bár sem eddigi, sem esetleges megválasztásom utáni beosztásom nem teszi szükségessé a külpolitikai kormányzattal való konzultációt, erről a kérdésről bármikor szívesen kész vagyok megosztani gondolataimat a külügyi kormányzattal.

Ebben a pillanatban azt sem lehet megmondani, hogy a jelölés elsegíti, vagy – figyelemmel Magyarország nemzetközi megítélésére – inkább hátráltatja megválasztásomat, hiszen a döntést a 18 országból álló Igazgatótanács fogja meghozni.

Akár így lesz, akár úgy, ahogy az elmúlt hat évben is nemzetközi megbízatásaimtól függetlenül mondtam el véleményemet a hazai politikai helyzetről, ez így lesz ezután is. Kérem barátaimat és ellenfeleimet, hogy ilyen szemüvegen keresztül figyeljék a továbbiakban is megszólalásaimat.

Eörsi Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.