2016. augusztus 25., csütörtök

HÁROM MAGYAR, AKI LONDONBA MEGY

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.25.


Noha a nyár eleji népszavazás után volt némi bizonytalanság, a jelek szerint mára ismét egyre többen döntenek úgy, hogy lesz, ami lesz alapon (és amíg lehet) nekivágnak Nagy-Britanniának. A történet persze élénken foglalkoztatja a brit sajtót is, a BBC nemrégiben Magyarországon forgatott riportfilmet a témában. Most lehetőség nyílt arra, hogy a teljes változatot megnézhessem, és mivel linkelni csak a rövidebb verziót lehet (egyelőre legalábbis), arra gondoltam, szóljon a mai poszt arról, miért vág neki három magyar fiatal ma Londonnak – a BBC lencséjén keresztül.

Mielőtt azonban rátérnék a BBC riportjára, pár szót érdemes szólni (ha már így alakult) a népszavazás utáni helyzetről. A június 23-át követő hetekben ugyanis akadt némi bizonytalanság, és átmenetileg csökkent is az Egyesült Királyságba indulni vágyók száma, ám mostanra (legalábbis a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Euwork Kft. ügyvezetője szerint) nagyjából visszaálltak a korábbi arányok.

Persze azért sokakban felmerül, hogy Nagy-Britannia helyett Németországot válasszák, ők jellemzően a magasabban képzett, több nyelven beszélő rétegből kerülnek ki. Ám mivel az emberek jellemzően nem egy-két hónapra mennek ki, hanem néhány évre, abban bíznak, hogy amikor visszaváltják a pénzüket forintra, addigra újra felértékelődik a font – tehát mennek.

Tanay Marcell szerint nem fognak visszatérni a magyarok a Brexit miatt, és a britek sem utasítják ki a már ott lévőket, hiszen a felmérések szerint még a Brexit-pártiak döntő többsége sem akarja, hogy hátrány érje a külföldi munkavállalókat Nagy-Britanniában.

Olyannyira nem, hogy egy friss felmérés szerint tízből közel nyolc megkérdezett brit nem bánná, ha a szigetországban élő európai uniós állampolgárok az Egyesült Királyság EU-ból való várható kilépése után is Nagy-Britanniában maradnának. Ráadásul csak minden tizedik gondolja úgy, hogy jó lenne, ha kevesebb bevándorló érkezne az országba...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.