2016. augusztus 27., szombat

IVÁNYI GÁBOR: A HATALOM ADOMÁNYOZTA CÍMEK NÉLKÜL IS LEHET VALAKI "LOVAG"

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Iványi Gábor lelkész
2016.08.26.


Megválok én is azoktól a kitüntetéseimtől, melyeket az elmúlt években kaptam.1997-ben Göncz Árpád, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2003-ban Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérmét, 2006-ban pedig Sólyom László, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta számomra.

Mindhárom alkalommal azt a segítő munkát ismerték el köztársasági elnökeink, melyet munkatársaimmal együtt évtizedek óta végzek.

Mostani döntésemmel egyrészt kifejezésre akartam juttatni tiltakozásomat én is azzal szemben, hogy a gyűlöletkeltés, rasszizmus és szidalmazás a napi politika eszközévé vált, és elismerést érdemel a mai Magyarországon.

Döntésemmel a többi tiltakozó melletti szolidaritásomat is kifejezésre akartam juttatni. Ha nem a „visszaküldés” formáját választottam az azért van, mert ugyanoda kellene postáznom kitüntetéseimet, ahonnan a tiltakozás tárgyát kiváltó elismerés is származik. Ezért, követve Haraszti Miklós példáját, díjaimat én is aukcióra bocsátom. A bevételt a kirekesztettek és megszomorítottak javára kínálom fel.

A hatalom adományozta címek nélkül is lehet valaki „lovag”. Kierkegaard Ábrahámot a hit lovagjának nevezte. Ha kevésbé emelkedetten akarok fogalmazni, akkor a Koldus és Királyfi meséjéből az Álmok és Árnyak Birodalma káprázat-lovagjának címe is megtiszteltetés annak, aki egy kisgyerek rongyai mögött is kész ösztönösen felismerni a herceget...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.