2016. augusztus 29., hétfő

MATOLCSY ÚJABB KÖLTEKEZÉSEI - EZ A NYÁR IS A LUXUSRÓL SZÓLT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.08.29.


Miután tavasszal kiderült, hogy alapítványain keresztül az MNB fideszes haveri köröket tömött ki pénzzel, abban lehetett reménykedni, hogy visszavesznek az ész nélküli költekezésből. Ezzel szemben ez a nyár is a Matolcsyhoz köthető luxusingatlan-bizniszről szólt.

Manapság igazán kifizetődő a jegybankelnök rokonának lenni, hiszen nemcsak Szemerey Tamás - a jegybankelnök unokatestvére - jutott hozzá olcsó MNB forráshoz, hanem Matolcsy fia is jól járt, aki amellett, hogy jókora luxusingatlannal gazdagodott, még egy bútorgyárat is venni tudott Szemerey segítségének köszönhetően. 

Ezzel gyakorlatilag új szintre emelkedett a haveri kapitalizmus, hiszen a Fidesz-közeli emberek már a látszatra sem adnak. Nem telik el nap úgy, hogy ne jelenne meg legalább egy hír arról, hogy valamelyik Fidesz-közeli ember haverja, közeli vagy távoli hozzátartózója valamilyen zsíros megrendelést kapott, vagy kedvező feltételekkel jutott hozzá hitelhez.

Újabb ingatlanvásárlások

Ez a nyár sem telt el anélkül, hogy az MNB és annak alapítványai, illetve a jegybankelnökhöz köthető személyek ne vásároltak volna meg jó néhány ingatlant mindenféle racionális magyarázatot nélkülözve. Matolcsy György hóbortja nem olcsó mulatság: 2014 óta már több tízmilliárd forintot szórtak el fővárosi és vidéki ingatlanokra, annak ellenére, hogy 2014-ig egyáltalán nem merült fel, hogy a jegybanknak új épületekre lenne szüksége. 

A jegybank magyarázata szerint az ingatlanok többsége oktatási célra kell, mivel a jegybanki alapítványok kiemelt célja a hazai közgazdasági és üzleti képzés fejlesztése, valamint doktoranduszok támogatása. Jól tudjuk, hogy a Matolcsy vezette jegybank ez alatt azt érti, hogy a fiatalokra rá kell erőszakolni az unortodox gazdaságpolitika hitvallását, még annak ellenére is, hogy a Matolcsy György által kitalált új gazdaságpolitikai vonal csúnyán megbukott 2012-ben. 

A legnagyobb idei, az MNB-alapítványokhoz köthető ingatlanfejlesztés a Széll Kálmán téri Postapalota 7,7 milliárd forintos fejlesztése. Az épület korábban 7 milliárd forintért került az Optima Befektetési Zrt.-hez, amely az MNB-alapítványok közel 260 milliárd forintos vagyonát kezeli...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.