2016. augusztus 21., vasárnap

MÉG CSAK KÖZELEG A TANÉV, DE MÁRIS BORÍTÉKOLHATÓ A KÁOSZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.20.


Szóval van kicsit kevesebb, mint két hét a tanévkezdésig. Ami azt jelenti, hogy az igazgatók és a pedagógusok már lassan szivárognak vissza az iskolákba, és nekikezdenek a munkának. Illetve nekikezdenének – ha nem lenne egyelőre több a kérdés, mint a bizonyosság a következő tanévvel kapcsolatban.

Hallatlan átalakításokba kezdett 2010-ben a kormány, az oktatás reformja pedig azóta minden szeptemberben hozott valamilyen káoszt. Ne aggódjon senki, ez idén is így lesz.

A héten Palkovics László oktatási államtitkár már jelezte: a szeptemberben induló tanév sok újdonságot és kihívást hoz. Sajnos azt is hozzátette, hogy szerinte "a köznevelési rendszer kritikusainak hangját meghallva és az oktatási rendszer jobbá tételén dolgozó pedagógusok, diákok és szülők szavára figyelve közösen, együtt gondolkodva, a javaslatokat mérlegelve az elmúlt kilenc hónapban megfogalmazták azokat a lépéseket, amelyeket a versenyképesebb oktatás érdekében mindenképpen meg kell tenni.” Azonban tudjuk, hogy az oktatási államtitkár és köre egyáltalán nem szívesen hallotta meg a kritikákat, és néha látszatintézkedésekkel, máskor szigorítással igyekezett elvenni a tiltakozó pedagógusok kedvét az “ugrálástól”.

Attól viszont messze vannak még, hogy valódi, érdembeli javulásról beszélhessenek: a most induló tanév tökéletes példája lesz annak,  hogyan sikerült az eredetileg is rossz rendszerből egy még nehézkesebbet létrehozni. A mostani változások ugyanis épp azt bizonyítják, hogy a kormány azokból a terhekből (például a központosításból és az államilag létrehozott tankönyvekből) nem hajlandó engedni, amelyek a legtöbb problémát okozták eddig is. Most ráadásul egy olyan tanév kezdődik hamarosan, amely különösen döcögős lehet, hiszen alig néhány nappal az indulás előtt alapvető fontosságú dolgokról nem tudunk még semmit.

A legnagyobb problémák a szakképzésben lesznek:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.