2016. augusztus 19., péntek

MI A BAJ A HAVERI KAPITALIZMUSSAL?

INDEX - PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: Jancsics Dávid
2016.08.19.


Szinte már naponta jelennek meg cikkek arról, hogy kormányzati vezetők gyerekei, testvérei, unokatestvérei, iskola-, edzés-, és feltalálótársai milliárdos állami megrendelésekhez jutnak, szokatlanul kedvező hitelt kapnak, jól fizető pozíciókba kerülnek vagy jóval piaci ár alatt lakást vehetnek.

Ebben a különösebben nem is nagyon titkolt haveri kapitalizmusban irdatlan mennyiségű adóforint „veszíti el közpénz jellegét” és alakul át magánvagyonná. Bár pontos összeget lehetetlen mondani, egy nemrég megjelent tanulmány az összes 2009 és 2012 közötti állami szerződés 50-60 százalékra becsülte a “haverok” által kézben tartott piacot.

Az elmúlt évek korrupciós központosításának eredményeként ez az arány szinte biztos, hogy tovább nőtt. A kormányzati kommunikáció szerint azonban ez így van rendjén, hiszen ami a szemünk előtt zajlik, Lánczi András szavaival élve, “a Fidesz legfőbb politikája”, az valójában nem korrupció, hanem az új nemzeti tőkés réteg megteremtése. 
A közpénzek haveri szétosztásának két jól elkülönülő mintázata van. Egyrészt a kormányhoz kapcsolt oligarchák monopol piaci helyzetének további erősítése figyelhető meg, másrészt országos szintű klientúraépítés zajlik, azaz a „politikai családhoz” hűséges kisemberek, vidéki polgármesterek, jegyzők, középhivatalnokok és egyéb fegyverhordozók, valamint családjuk megjutalmazása néhány trafikkal, némi szántóval vagy egyéb állami megrendeléssel.

Természetes emberi reakció, hogy családtagjainkat, barátainkat előnyben részesítjük idegenekkel szemben. Akkor mégis mi a probléma a haverok, rokonok helyzetbe hozásával?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.