2016. augusztus 15., hétfő

MIÉRT IRÍGYEK EGYMÁSRA AZ EMBEREK? - MADZSAR JÓZSEF, EGY IGAZI POLIHISZTOR TÖRTÉNETE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.08.14.


A probléma talán egyidős az emberiséggel. Vannak viszont kivételek is. Egy ilyen ember volt Madzsar József aki egyszemélyben volt orvos, fogorvos, politikus sőt helikoptertervező.

Madzsar József Budapesten született 1876-ban. Apja amikor kinevezték a nagykárolyi távirda vezetőjévé, családjával elköltözött ebbe az erdélyi faluba. Nagy hatással voltak rá az ott töltött évek.

Öccsével a két évvel fiatalabb Imrével, minden évben más és más szakmákba kostólhattak bele. Mert az apjuk a nyári szünetek idejére beadta őket valamilyen iparoshoz segédnek, hagy ismerkedjenek a szakmákkal.

Ám emellett két olyan emberrel is megismerkedett akik nagyban hozzájárultak az élete további alakulásához. A nagykárolyi Piarista gimnáziumban mint kiskamasz ismerkedett meg Jászi Oszkárral és Ady Endrével. Jászi révén aki az iskolai önképző kör elnöke volt, sok hasznos olvasmányt kapott. Ady annak ellenére, hogy költő volt, megtanította hogyan kell megverekedni a csizmadia inasokkal. Jászinak még mást is köszönhetett. A húga, Jáki Alice ismerettségét, aki később a felesége is lett. Az érettségi után Budapestre került az orvosi egyetemre. Gyenge tüdeje miatt párhuzamosan tanult Budapesten és Páduában. Itt alakult át az Aliceval kötött barátság szerelemmé. Páduában fejezte be a az egyetemet.

A Madzsar szülők nem nézték jó szemmel a kapcsolatukat, különösen Madzsar apja. De Alice bátjya is sokszor úgy nyilatkozott, hogy Madzsar József egy izgága zöldfülű. Senki sem örült amikor 1901-ben bejelentették, hogy összeházasodnak. A házasságuk után Alice terhes lett és sokáig úgy tünt nem lesz képes kihordani a gyermekét. Az orvosok már teljesen lemondtak róla. Férje gyógytorna gyakorlatokat írt neki elő, és ezek úgy felerősítették, hogy képes volt megtartani a gyerekét.

Lányuk Lili születése után Alice elhatározta, hogy részletesen kidolgozza a gyakorlatokat, hogy más terhes nőknek is hasznává válhasson. Később ennek köszönhette, hogy világhírűvé vált az általa kifejlesztett gyógytorna gyakorlatok révén. Férje József, hogy a család jobban megtudjon élni, egy klinikán állást vállalt és mellette fogorvosi praxisba kezdett. Ő volt az első aki meghonosította a porcellán tömést, az altatásos beavatkozást, valamint a röntgen gép használatát. Köztudott volt róla, hogy a szegény pácienseit ingyen gyógyította.

Hamar kapcsolatba került a politikával. Mint szociáldemokrata behatóan kezdett foglalkozni a munkásosztály helyzetével. Ezen belül is az alkoholizmussal, mely ekkoriban az egyik vezető szenvedélybetegségnek számított Magyarországon. Néhány év alatt ő lett a téma elsőszámú szakértője. Orvos konferenciákat tartott és a szociáldemokrata párt az ő javaslatára hozta létre az Alkoholellenes Munkásegyletet...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.