2016. augusztus 9., kedd

MILYEN LENNE A NORMÁLIS ADÓRENDSZER MAGYARORSZÁGON:

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Éva
2016.08.09.


Több mint harminc éve hagytam el Magyarországot, ám az utóbbi 8 évben az időm jelentős részét megint itt töltöm. Ebből következően most itt is adózom, bár továbbra is ingázom a két ország, két kultúra között, ami állandó összehasonlítási alapot nyújt.

Ha valami pozitív dolgot látok otthon, természetesen szeretném itthon is meghonosítani. Apró dolgokat sikerül is, nem csak nekem, hiszen az utóbbi években Budapesten a pozitív változások mind ilyen apró, egyéni kezdeményezésekből fakadtak.

A probléma gyökere azonban Magyarországon rendszerszintű, és ezen nagyon nehéz változtatni, mégis, szerintem, ezekre kell ráirányítani a figyelmet, mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, ami mindannyiunk életét alapvetően befolyásolja, annál inkább van esély arra, hogy ezek megváltozzanak.

Átlátható adórendszert!

A rendszerszintű problémák gyökere szerintem a kimagaslóan ésszerűtlen adórendszer!

Izraelben akkor lettem önálló vállalkozó, amikor még alig beszéltem héberül, a szocialista Magyarországról kivándorolva semmi tapasztalatom nem volt egy cég működtetésével kapcsolatban.

Első évben volt egy könyvelőm, aki egy óra alatt el tudta mondani a rám vonatkozó szabályokat, megmutatta, hogy miként kell könyvelni a bevételeimet és a kiadásaimat, miként kell a nyilvántartást vezetni és az első év végén megcsinálta az adóbevallásomat. A következő 25 évben már magam csináltam mindent.

Az izraeli gazdaság gerincét adó kis cégek adózási szabályai az évtizedek alatt szinte nem változtak, a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítás a jövedelem mértékétől függően, sávosan, progresszívan emelkedik, a kedvezményeket (állampolgár, nő, gyerekeit egyedül nevelő felnőtt, stb.) pontokban állapítják meg, és minden év végén közlik egy pont sekel­értékét, amit a kifizetendő adóból levonhatunk...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.