2016. augusztus 1., hétfő

MIT TUD MÉG MEGFIZETNI A MAGYAR?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.07.31.


Alig néhány napja derült ki, hogy a magyarok több mint fele azt sem engedheti meg magának, hogy akár csak egy egy napos belföldi pihenést megfinanszírozzon magának, vagy családjának. De akkor mégis mire tudunk költeni?

Azt rögtön az elején érdemes leszögezni: az évi egyhetes üdülés, illetve annak a hiánya az anyagi depriváció (nélkülözés) kilenc tételéből az egyik. Akire három ilyen tétel is igaz, az már súlyos megélhetési problémákkal küzd. Vagyis az, hogy a magyar lakosság több mint fele egy éjszakát sem töltött lakhelyétől távol kikapcsolódási céllal, meglehetősen komoly problémára világít rá.

Csak hogy lássuk, kik és hol nem tudnak főként nyaralni:

– A Közép-Magyarországon, a Közép-, illetve Nyugat-Dunántúlon lakók turizmusban való részvétele meghaladta az ötven százalékot, ez az arány az Észak-Alföldön lakóknál már a negyven százalékot sem érte el.

– A nagyvárosi népesség gyakrabban engedheti meg magának a többnapos belföldi utazást, mint a kisebb településeken élők.

– A diplomások több mint kétharmada, a középfokú végzettségűeknek már csak 48 százaléka utazott el több napra, az alapfokú végzettségűeknek pedig alig 28 százaléka engedhette ezt meg magának.

– Legalább négy éjszakás üdülésen a magyaroknak csak negyede vett részt tavaly, a lakosság több mint fele pedig egyetlen éjszakát sem töltött sehol.

– Tízből négy esetben az indok az anyagi lehetőségek hiánya volt.

– A turizmusból kimaradók közül a Nyugat-Dunántúlon élők 32, az Észak-Magyarországon lakók 53 százaléka hivatkozott erre...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.